Pijn aan je billen? Mogelijk is het piriformis syndroom de oorzaak

Een dieperliggende verklaring voor je bilpijn.

© Getty Images - FreshSplash

gettyimages-1194299465

Ervaar je een stekende pijn rondom je billen? Daar kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Van iets te hard gaan op legday, tot de hele dag zitten op kantoor, tot een verrekking tijdens het hardlopen. Maar bilpijn kan ook met je zenuwen te maken hebben. Zo loopt er een zenuw vanuit de onderrug, via je bil, naar je been: de piriformis. Als je daar last van hebt, heb je wellicht het zogeheten piriformis syndroom. Maar wat is dat precies? En hoe behandel je dit?

Dit is het piriformis syndroom

De heupzenuw, die van je onderrug naar je voeten loopt, vormt een kruis met de piriformis-spier in je bil. 'Als deze laatste, bijvoorbeeld door overtraining, geïrriteerd is, drukt 'ie op de zenuw, waardoor pijn in je bil ontstaat. Je voelt deze pijn als je zit of je heup buigt,' aldus fysiotherapeut Cameron Yuen Yuen.

'Het piriformis-syndroom voelt vaak aan als een diepe, intense pijn aan de achterkant van je bilspieren, die vooral kunt ervaren tijdens het zitten,' aldus Yuen. Dit syndroom komt het meest voor bij mensen rond het 40ste levensjaar en vrouwen hebben meer kans het syndroom te ontwikkelen dan mannen, al de oorzaak niet altijd even duidelijk. Mogelijk een. verkeerd looppatroon, disbalans vanwege een langer (en/of korter) been, of spierzwakte van de heup- en bilspieren. We kunnen het belang van trainen dan ook niet vaak genoeg genoeg benadrukken: met deze oefeningen kweek je gegarandeerd ijzersterke billen.

Hoe lang duurt het piriformis syndroom?

Een blessure aan je bil is natuurlijk erg vervelend. Al helemaal als het zenuwpijn is en je er tijdens het zitten last van hebt. Als je echt pijn ervaart, is het dan ook verstandig niet al te lang te wachten bij het piriformis syndroom. Het goede nieuws: bij snel ingrijpen ben je meestal met een paar weken weer klachtenvrij. En als je vervolgens let op je houding, zituren, en je billen niet vergeet te trainen, komt het helemaal goed.

Behandeling: piriformis syndroom oefeningen

Stel je hebt het piriformis syndroom, wat kun je dan doen? 'Allereerst kun je oefeningen uitvoeren die de druk op de zenuw verminderen en versterken, zoals glute bridges, zodat je de piriformis minder belast,' zegt Yuen. Daarnaast is het een goed idee te gaan wandelen als je last hebt van het piriformis syndroom. Wandelen is overigens bijna altijd een goed idee: vier uitstekende redenen om meer te wandelen.

Heb je echt pijn door het piriformis syndroom? Dan kan het ook geen kwaad naar een fysiotherapeut te gaan om eventuele rugproblemen uit te sluiten. Ook is krachttraining cruciaal, met goede warming up. Of je kunt eventueel een massagegun gebruiken om het herstel te bevorderen. Blijf je last houden? Raadpleeg dan je huisarts om stappen te ondernemen.

Volg je ons al op Instagram en Facebook?