Dit is de theorie van deep work: focussen op één taak tegelijk
Ooit van de term aandachtsrestjes gehoord?
© Getty Images - Thomas Barwick

Je gaat ervoor zitten om die marketingstrategie uit te werken en ziet een e-mail van je baas binnenkomen – die kun je beter even lezen. Kort daarna zit je op Slack en stuit je op een bericht van vorige week, terwijl je langs een financieel rapport scrolt. Dat doet je eraan denken… Was er geen artikel in Het Financieele Dagblad dat je nog wilde lezen? Dat ga je meteen even googelen.
Deep work voor meer focus
Van de ene naar de andere taak overspringen is tegenwoordig onvermijdelijk, maar het is moordend voor je productiviteit. Daarom stellen we voor dat je jezelf verdiept in “deep work”. ‘Het werd bedacht door de auteur Cal Newport en houdt in dat je je volledige aandacht op één taak richt,’ zegt Micah Yongo. Yongo, ook een schrijver, kwam er voor het eerst mee in aanraking toen hij een boek schreef naast zijn normale baan. Nu ontwikkelt hij een deep work-programma voor Flown, een start-up die klanten traint om ononderbroken te werken.
Yongo wijst op een fenomeen genaamd “aandachtsrestjes”. ‘Het is alsof je hersenen een mini-kater ervaren nadat je uit je concentratie bent gehaald,’ zegt hij. ‘Onderzoek laat zien dat het na elke onderbreking tot 23 minuten kan duren voordat je je volledige focus terug hebt. Gedurende de dag kunnen al die kleine irritaties je productiviteit om zeep helpen.’ En het is niet alleen storend voor je werkschema. ‘Taken afronden is goed voor onze mentale gezondheid. Een overstromende inbox proberen bij te houden heeft juist een tegenovergesteld effect,’ zegt Yongo.
Door in een virtuele live-sessie met collega’s in te loggen (wat Flown en anderen aanbieden) houd je jezelf verantwoordelijk op momenten dat je niet op kantoor bent. Yongo adviseert ook een bepaalde hoeveelheid tijd te reserveren om te werken zonder afleiding, in plaats van gewoon te beginnen wanneer je zin hebt. ‘Loop niet te hard van stapel: 45-50 minuten gefocust werken, gevolgd door pauzes van 5-10 minuten zorgt ervoor dat je productief blijft,’ zegt hij. Moet je een presentatie voorbereiden? Zet je telefoon en e-mail op stil en blok een uur om alléén die powerpoint te maken. Het goede nieuws? ‘Door een proces in je hersenen genaamd myelinisatie wordt het makkelijker naarmate je het vaker doet,’ zegt Yongo. Oefening baart kunst.