Potje beerpong met vrienden? Dit zijn de officiële regels

Voor eens en altijd alle discussie van tafel.

© Getty Images - Inuk Studio

gettyimages-565973287

Als er één spel is waarbij de gemoederen hoog oplopen, dan is het wel beerpong. Keer op keer balen beiden partijen dat er geen VAR aanwezig is, want een objectief oordeel kan soms nogal eens ontbreken - al helemaal met een slok op. En die partijdigheid, ook met het oog op die halflauwe biertjes die je moet wegwerken bij verlies, laten emoties de vrije loop. Om te zorgen dat deze niet uitlopen tot echte ruzies, hebben wij de regels even voor je op een rijtje gezet. Speelse, en houd het vriendelijk.

Officiële beerpong regels

Voordat je de volgende regels doorneemt is het cruciaal een aantal kratten (alcoholvrij) pils in te slaan. Daarnaast heb je grote plastic bekers, de welbekende redcups, nodig. Deze kun je met water of bier vullen. Vervolgens spreek je met de tegenstander af hoeveel bier er in de cups gaat, of hoeveel er gedronken wordt na een voltreffer. Meestal wordt beerpong met 6 (3-2-1) bekers gespeeld, maar als je er volledig af wilt kun je ook met 10 bekers spelen (4-3-2-1). Je speelt met teams van twee personen en er zijn minimaal twee pingpongballen nodig. De officiële lengte van een beerpongtafel is 2,40 meter, waar de voorste beker van beide teams een afstand van bijna anderhalve meter aanhouden (bij 10 bekers). En dan: spelen maar!

De aftrap: wie gaat er eerst?

Als het de eerste wedstrijd van de avond is, wordt het eerste schot bepaald door 'eyes'. Een speler van elk team gooit de bal terwijl hij tijdens het schot oogcontact houdt met zijn tegenstander. Als beide spelers missen of beide spelers raken, mogen hun teamgenoten een poging wagen. Dit gaat door totdat één kant raak gooit - en de tegenstander niet.

Pas op met je elleboog

Veruit de meest betwiste regel in beerpong, aangezien het soms moeilijk is om te bepalen of de elleboog over de tafel rijkt. Meestal is het een onuitgesproken regel op huisfeesten, totdat iemand de regel overtreedt en iedereen schreeuwt 'elleboog!'. Bij het schieten moeten spelers hun ellebogen achter de rand van de tafel houden. Als je deze regel overtreedt, telt het schot niet mee.

Hergroeperen

Twee keer per spel kan elk team aan het begin van hun beurt verzoeken om de bekers te herschikken. Dit staat bekend als re-racking. Let op: op elk moment in het spel kan een speler vragen om de bekers te corrigeren, dat is iets anders dan hergroeperen. Corrigeren is de bekers terugzetten naar waar ze zouden zijn geweest als ze niet waren verschoven (doordat de cups door een bal geraakt worden).

Bal met stuiter

Als een bal de tafel raakt en vervolgens in een beker terechtkomt (per ongeluk of met opzet) wordt de beker waar de bal in terechtkomt verwijderd, evenals een andere beker naar keuze van de verdedigende spelers. Twee bekers dus. Als er nog maar 2 kopjes over zijn, telt de deze actie wel slechts als één beker. Het verdedigende team mag een stuiterende bal wel wegslaan of vangen voordat het het balletje in een beker terecht komt. Scherp zijn dus.

'Fingering & blowing'

Guys Finger, Bitches Blow, luidt de eeuwenoude (ietwat seksistische) beerpongwijsheid. Vingeren is wanneer de bal in een beker ronddraait en het verdedigende team de bal met z'n vinger eruit wipt. Blazen is wanneer de bal in een beker ronddraait en wordt uitgeblazen door het verdedigende team. Indien niet specifiek geroepen aan het begin van het spel, telt noch vingeren noch blazen.

Airball

Hierover verschillen de meningen nogal eens. Raakt een bal noch de bekers, noch de tafel, dan noem je dat een airball, en moet de gooier een van z'n eigen bekers leegdrinken en wegzetten. Deze regel gaat niet op als er nog één beker aanwezig. En wederom: de regel moet wel van tevoren worden afgesproken.

Trickshot

Als de bal na het schieten terug rolt naar de schutter zonder de grond te raken (dus terug over tafel), mag er nogmaals worden geschoten in de vorm van een trickshot. Denk hierbij aan het gooien via een muur, achterstevoren of met de ogen dicht. Het schot telt als één beker.

Vergeet niet: beerpong is een spelletje voor plezier, dus je mag best je eigen regels toevoegen, áls deze van tevoren maar goed zijn afgesproken. Veel beerpongplezier en vooral heel veel succes, alvast. 🍻

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?