Tijd om de champagneflessen te ontkurken? Pas op voor je ogen!

Poppin' bottles, maar pas op voor de explosie.

© Getty Images - gilaxia

gettyimages-885435718

Wie voor niets bang is, wordt door het gevaar verrast. Niet dat je overal bang voor moet zijn, maar gepaste voorzichtigheid is soms wel zo verstandig. Zo ook met champagnekurken. Ze lijken onschuldig, maar richten meer schade aan dan je zo op het eerste gezicht zou denken (pun intended). Hoe gevaarlijk champagnekurken zijn? Dat lees je hieronder.

Snelheid van een champagnekurk

‘Als je een fles op 60 centimeter afstand houdt, kan de kurk in minder dan 0,05 seconde je oog bereiken’, vertelt oogheelkundige Ferenc Kuhn in de British Journal of Ophthalmology (een chirurgische subspecialiteit die zich bezighoudt met oogaandoeningen). En die snelheid van de kurk maakt het ontkurken van champagneflessen toch iets gevaarlijker dan je denkt. Tenzij er iemand op het feestje is die je liever kwijt dan rijk bent - dan wordt het een kwestie van goed mikken (niet echt doen, natuurlijk) - is enige voorzichtigheid gepast.

Dit advies mag klinken als geneuzel in de marges, want champagne is toch geen vuurwerk? Maar er worden daadwerkelijk mensen blind van champagnekurken. Niet gek als je bedenkt dat er ontelbare flessen worden ontpopt in kleine ruimten, en dat de druk in een (geschudde) fles champagne bijna drie keer zo groot is dan in een autoband. Oftewel: pas niet alleen op met vuurwerk, maar ook met het ontpoppen van champagneflessen. Sowieso zonde toch, al die champagne die verloren gaat door al dat geschud?

bron: Het Parool