'Phubbing' schaadt je relaties - dit is het en zó stop je het
We maken hier ons allemaal wel eens schuldig aan.
© Getty Images - jeffbergen

Hoewel het woord 'phubbing' waarschijnlijk niet in je dagelijkse vocabulaire voorkomt, doe je er zelf waarschijnlijk wel dagelijks aan mee. Maar wat is 'phubbing' precies? En misschien nog wel belangrijker: hoe gevaarlijk is het?
Wat is phubbing?
'Phubbing is wanneer je je neerslachtig voelt omdat je partner meer tijd doorbrengt met de telefoon in plaats van met jou,’ zegt Sonja Bröning, relatietherapeut en docent ontwikkelingspsychologie aan de Medische School Hamburg. Dat klinkt ongezellig. Toch doen we hier allemaal volop aan mee. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 17 procent van de mensen minstens 4 (!) keer per dag anderen 'phubt'. Dit kan je relaties en je eigen geestelijke gezondheid schaden.
Hoe beïnvloedt phubbing relaties?
Phubbing zorgt ervoor dat je het contact met de mensen om je heen verbreekt. Tegenwoordig ziet iedereen volle bak op hun smartphone. We scrollen blijkbaar liever dan dat we met degene tegenover ons praten. Dit heeft veel invloed op onze relaties. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, bleek uit een studie van Bröning dat phubbing in verband kan worden gebracht met een lagere relatietevredenheid. Bovendien kan het leiden tot verhoogde hechtingsangst (een gevoel van onveiligheid).
Manieren om phubbing te stoppen
Maar je kunt je je verbinding weer herstellen. Begin zelf door je telefoon alleen te gebruiken in het bijzijn van je partner als het echt nodig is, zoals wanneer een vriend of familielid je nodig heeft. ‘Leg verwachtingen en grenzen vast,’ zegt Bröning. ‘Wanneer en waar zijn telefoons toegestaan? Wat is een goede reden om iemand te appen tijdens het eten? Als je eenmaal een plan hebt, houd je er dan aan.’ Tot slot: geef je activiteit toe. Allebei. Gelukkige koppels zijn transparant over waarom ze hun telefoon gebruiken, voegt Bröning eraan toe.