Aan déze symptomen kun je een vitamine B1-tekort herkennen
Is je eetlust plotseling verdwenen? Tijd om op onderzoek uit te gaan.
© Getty Images - filadendron

Om gezond en fit door het leven te gaan, is het van belang om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar we snappen het best dat je door alle verschillende soorten door de bomen het bos niet meer ziet. Dus, hoe zit het met vitamine B1?
Wat doet vitamine B1 in je lichaam?
Thiamine, ook wel vitamine B1 genoemd, is één van de acht essentiële B-vitamines. Deze vitamine is een echte krachtpatser en speelt een sleutelrol in verschillende belangrijke gezondheidsfuncties. Net als alle andere B-vitamines is thiamine in water oplosbaar, dat betekent dat je lichaam het niet opslaat. Kortom: je moet het regelmatig consumeren om voldoende vitamine B1 binnen te krijgen.
Vitamine B1 heb je nodig voor de groei en ontwikkeling van jouw cellen. Bovendien gebruikt je lichaam thiamine om voedsel om te zetten in energie. Over het algemeen krijg je bij een gezond en gevarieerd dieet voldoende vitamine B1 binnen. Zo zit er thiamine in de volgende (dagelijkse) producten:
- Aardappelen
- Melk(producten)
- Vlees
- Groenten
- Noten
- Volkoren producten
Hoe ontstaat een tekort aan vitamine B1?
Een tekort aan vitamine B1 ontstaat simpelweg als je voor een bepaalde tijd (minimaal 3 weken) te weinig thiamine binnenkrijgt. Dit komt meestal omdat je te eenzijdig eet, bijvoorbeeld vanwege weinig eetlust of een specifiek dieet. Vitamine B1 komt voor in vlees, groenten, noten, gist en graanproducten.
Een tekort kan ook ontstaan bij:
- Zware drinkers, aangezien mensen die veel alcohol drinken meet vitamine B1 nodig hebben. Door de alcohol wordt de opname van vitamine B1 namelijk geremd.
- Mensen met chronische aandoeningen, zoals darmziektes.
- Zwangere vrouwen die veel last hebben van misselijkheid en overgeven.
Vitamine B1-tekort symptomen
Als je niet voldoende thiamine binnenkrijgt, kan dit leiden tot een vitamine B1-tekort. Tekenen en symptomen van een tekort aan vitamine B1 kunnen makkelijk over het hoofd gezien worden, aangezien ze niet specifiek genoeg zijn. Daarom is het belangrijk om bij (een combinatie van) de volgende klachten voor de zekerheid even contact op te nemen met de huisarts:
- Verlies van eetlust
- Vermoeidheid
- Prikkelbaarheid
- Zenuwbeschadiging
- Tintelende armen en benen
- Wazig zien
- Misselijkheid
- Overgeven
- Verwarring (of zelfs hallucinaties)
- Geheugenverlies
Waarom vitamine B1 slikken?
Vitamine B1 is erg belangrijk, omdat je lichaam het zelf niet kan aanmaken. Wanneer je voor een lange tijd te weinig vitamine B1 binnenkrijgt, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid.
Gevolgen vitamine B1-tekort
Zo kan een vitamine B1-tekort leiden tot het syndroom van Wernicke (hersenaandoening) en het syndroom van Korsakoff (ernstig geheugenverlies). Verder kun je last krijgen van hartklachten, zoals hartfalen. Hierdoor kan benauwdheid en vochtophoping in de enkels ontstaan. Of dat nog niet genoeg is, blijkt uit de ervaringen dat je bij een thiamine-tekort misselijk kan worden, waardoor gebrek aan eetlust en gewichtsverlies kan ontstaan.
Vitamine B1-tekort aanvullen
Mocht je om wat voor reden dan ook een eenzijdig dieet volgen, dan kan het dus verstandig zijn om (in overleg met je arts) supplementen met vitamine B1 te slikken. Op die manier kun je vrij snel een tekort weer aanvullen. Ook als je een chronische darmaandoening hebt of zwanger bent een veel moet overgeven, is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts of een voedingsdeskundige. Welke supplementen je precies nodig hebt om jouw vitamine B1-tekort aan te vullen, hangt van verschillende factoren af. Slik daarom alleen vitamine B1 supplementen in overleg met je huisarts.
Bron: Healthline, Medical News Today