Wetenschap of waanzin: gaten in je voetbalsokken tegen kramp

We bespreken het met sportfysiotherapeut Rud Raymakers.

© Getty Images - Barrington Coombs - PA Images

gaten in voetbalsokken

In wetenschap of waanzin zoeken wij uit of de nieuwste sporttrends complete onzin zijn, of toch het proberen waard. Scheelt jou weer tijd en moeite. In dit artikel: voetballers die gaten knippen in hun voetbalsokken tegen kuitkramp. Waanzin, of wetenschap? We bespreken het met fysiotherapeut en begeleider van het Nederlands basketbalteam Rud Raymakers.

Gaten in je voetbalsokken

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt', zei Johan Cruyff ooit. Eigenlijk is dat met die kapotgeknipte voetbalkousen net zo. Pas als je je bewust bent van dit fenomeen zie je hoeveel voetballers de kousen bewerken. Zelfs bekende internationale sterren als Jude Bellingham en Xavi Simons dragen vaak sokken als gatenkaas. 'De reden? Ik kreeg snel kramp in mijn kuiten', liet laatstgenoemde optekenen in de Volkskrant. 'Op deze manier kunnen mijn kuiten beter ademen.' Is het mode? Bijgeloof? Of zit er toch iets wetenschappelijks achter? Kortom: waarom knippen voetballers gaten in hun voetbalsokken?

Compressiekousen of voetbalsokken?

De schaar in je voetbalsokken zetten om kramp te voorkomen. Dat voelt een beetje tegenstrijdig, al die marathonlopers lopen toch met hoge compressiekousen? Waarom krijgen zij dan geen kramp? Volgens Rud Raymakers heeft het dragen van zulke compressiekousen voornamelijk een ander doel: 'Die kousen zorgen ervoor dat de verschillende compartimenten in je onderbeen minder tegen elkaar schuren en daardoor verminder je scheen- en onderbeenklachten.'

Daarnaast bevatten compressiekousen, in tegenstelling tot de meeste voetbalsokken, een elastische component. Oftewel: ze rekken mee als je kuit opzwelt tijdens een inspanning. Vooral bij voetballers met kleine voeten kan het ontbreken van die elastische component voor problemen zorgen. Een sok koop je immers op voetmaat, niet op kuitmaat. En laten de kuiten van voetballers nou vaak enorm gespierd zijn. 'Wanneer een voetballer kleine voeten heeft in vergelijking met zijn kuit, kan het zijn dat die kous in rust prima zit, maar dat-ie bij belasting gevoelsmatig te strak komt te zitten, wat dan weer kan leiden tot een gevoel van kramp.' Met dit idee in het achterhoofd kan het geen toeval zijn dat spelers die bekend staan om hun gigantische kuiten - denk aan Memphis Depay of Jack Grealisch - vaak met hun kousen op de enkels spelen.

Waanzin of wetenschap

Of het openknippen van je voetbalsokken daadwerkelijk helpt tegen kramp, dat is niet helemaal duidelijk. En dat is volgens Rud ook eigenlijk niet belangrijk. 'Als de atleet het gevoel heeft dat het werkt, dan werkt het ook. En andersom, wanneer hij z'n sokken niet mág openknippen en dit als een belemmering ervaart kan het zijn prestaties verslechteren', merkt Rud op. Of dat dan een wetenschappelijke grondslag heeft is, volgens hem niet relevant. Dat standpunt onderbouwt hij met een voorbeeld; 'Tijgerbalsem smeren tijdens een sportinspanning, daar is maar weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Maar als een jongen van het Nederlands basketbalteam tijdens een internationale wedstrijd vraagt of ik z'n kuit vol wil smeren omdat hij voelt dat-ie daar wat aan heeft, reken maar dat ik dat dan doe.'

Zijn er dan ook technieken om kramp te voorkomen die wel wetenschappelijk bewezen zijn? Rud: 'Het belangrijkste is de vochtbalans op peil houden. Veel water drinken dus en dat aanvullen met elektrolyten.' Daarnaast wijst hij op het belang van de goede brandstof om je motor te laten draaien. 'En brandstof voor je lichaam, dat zijn koolhydraten. Oftewel, zorg dat je voor een inspanning genoeg koolhydraten binnenkrijgt.' Duidelijk. Een paar uur voor de inspanning een groot bord pasta en een paar glazen water. Werkt gegarandeerd en is een stuk goedkoper dan elke week nieuwe voetbalsokken kopen.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.