Déze symptomen van een vitamine K-tekort wil je niet negeren

Een tekort aan vitamine K is zeldzaam, maar als het tóch zover is kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn.

Veel mensen hebben een vitaminetekort zonder dat ze het doorhebben. Soms ervaren ze simpelweg geen klachten, maar het komt vaker voor dat er geen link wordt gelegd tussen de symptomen en het tekort. In de categorie 'voorkomen is beter dan genezen' zetten we daarom alle symptomen van een vitamine K tekort op een rijtje. Een tekort van deze vitamine is zeldzaam, maar als het tóch zover is kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een belangrijke voedingsstof die een vitale rol speelt bij de bloedstolling en de gezondheid van je botten en je hart. Best belangrijk dus. Vitamine K heeft twee verschillende soorten: vitamine K1 (phylloquinon) en diverse vormen van vitamine K2 (menaquinon). Vitamine K1 krijg je over het algemeen in ruime hoeveelheden binnen via plantaardige voeding, al neemt je lichaam vitamine K1 nauwelijks op. Je moet er dus genoeg van eten. Vitamine K2 ontstaat aan de hand van bacteriën en komen in kleine hoeveelheden voor in gefermenteerde voeding, zuivel, vlees en eieren.

Wat doet vitamine K met je lichaam?

Vitamine K draagt bij aan verschillende lichaamsfuncties. Zo zorgt het voor een goede doorbloeding en voorkomt het bloedstolling. Daarnaast helpt het bij de opname van mineralen zoals calcium en krijg je er sterke botten en een gezond hart door.

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Hoewel een tekort aan vitamine K zeldzaam is, kan het bij sommigen vervelende gevolgen hebben. Het kan je doorbloeding verslechteren, je botten verzwakken en het risico op hartaandoeningen verhogen. Voornamelijk volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen een tekort hebben aan vitamine K, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

Om deze reden is het dus belangrijk om voldoende van deze vitamine uit je voeding te halen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine K1 is volgens het Voedingscentrum voor volwassenen vanaf 18 jaar 70 microgram per dag.

Vitamine K-tekort symptomen

Het belangrijkste symptoom van vitamine K-tekort is overmatig bloeden. Verder kunnen de volgende klachten ook duiden op een tekort aan vitamine K:

  • Plotselinge bloedingen (vaak een bloedneus of bloedend tandvlees)
  • Vertraagde bloedstolling, waardoor wonden lang blijven bloeden
  • Veel bloedverlies tijdens menstruatie
  • Snel en vaak blauwe plekken
  • Bloedstolsels onder nagels
  • Zwarte ontlasting (met bloed)

Vitamine K en baby's

Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnen hebben gekregen. Dat komt doordat:

  • vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken
  • de baby onvoldoende darmbacteriën had om voldoende vitamine K aan te maken

Het gevolg? Het pasgeboren kindje heeft daardoor kans op ernstige bloedingen. Daarom krijgen eigenlijk alle baby's druppeltjes vitamine K binnen na de geboorte. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K.

Bij zuigelingen kan er sprake zijn van een vitamine K-tekort wanneer:

  • baby's bloeden op de plek waar de navelstreng is verwijderd
  • baby's last hebben van bloedingen in/bij de huid, neus of het maagdarmkanaal
  • baby's een plotselinge bloeding krijgen in de hersenen (dit kan levensbedreigend zijn)

Hoe kom je aan vitamine K?

Om voldoende vitamine K binnen te krijgen, is het belangrijk om elke dag een gezond en gevarieerd dieet aan te houden.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K1 is de meest voorkomende vorm en zit voornamelijk in plantaardig voedsel. Vitamine K2 komt daarentegen vooral voor in dierlijk of gefermenteerd voedsel. Goede bronnen van vitamine K1 zijn: boerenkool, spinazie, broccoli, spruitjes, sperziebonen, olijfolie, margarine, pruimen en kiwi's. Meer voorbeelden vind je hier. (link toevoegen)

Goede bronnen van vitamine K2 zijn: melk(producten), vlees, eieren, granen, lever en kaas.

Vitamine K supplementen

Een vitamine K-tekort is redelijk zeldzaam, maar toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Westerse voeding bevat hoofdzakelijk vitamine K1, maar vitamine K2 (menaquinon) ontstaat daarentegen aan de hand van bacteriën en is in zeer geringe hoeveelheden te vinden in zuivel, zuurkool en eieren. Hierdoor kunnen vegetariërs en veganisten gevoelig zijn voor een vitamine K-tekort. Herken jij je in de symptomen hierboven? Ga dan langs de huisarts of een voedingsdeskundige om te controleren of jij een vitamine K-tekort hebt. Ook voor mensen die langdurig antibiotica slikken kunnen vitamine K supplementen van pas komen.