6 tips om de vastenmaand Ramadan gezond door te komen

Plus tips voor een zo gezond mogelijke ramadan.

© Getty Images

ramadan-effect-gezondheid.jpg

Wat zijn de effecten van langdurig vasten zoals tijdens ramadan op je gezondheid? Met deze tips kom je deze maand zo gezond mogelijk door.

De ramadan is alweer twee weken onderweg. Deelnemers aan de ramadan vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vasten kan gezondheidsvoordelen hebben, maar geldt dat ook wanneer het voor een langere periode is, zoals bij de ramadan? Lees hier meer over het effect van de ramadan op je gezondheid.

Wat is de ramadan?

Elk jaar, in de negende maand volgens de islamitische kalender breekt de ramadan aan. Ramadan is de naam van de heilige maand, waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang aan geheelonthouding doen. Geen eten, geen drinken en dingen als seks zijn ook niet toegestaan binnen deze uren. Volgens de islam leert vasten mensen om zichzelf te bedwingen en versterkt het eigenschappen zoals discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Door te vasten bedanken Moslims Allah voor alles wat hij hen gegeven heeft, het wordt gezien als een manier om de ziel te zuiveren. Deze dertig dagen staan in het teken van liefdadigheid, saamhorigheid en broederschap.

Het effect van de ramadan op je gezondheid

Maar hoe gezond is de ramadan eigenlijk voor het lichaam? Uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het vasten tijdens de ramadan goed voor je kan zijn. Onderzoekers hielden tussen 2016 en 2018 een groep moslims in de gaten, die meededen aan de ramadan. Eerder was het al bekend dat de ramadan een positief effect heeft op de lever en de bloedsuikerspiegel, maar hoe dit kwam wisten de onderzoekers niet precies. Door deze studie is dat duidelijker geworden.

Deze gezondheidsvoordelen hebben te maken met bacteriën in je darmen. In je darmen zitten biljoenen bacteriën. Deze bacteriën vormen samen met schimmels, virussen en gisten het microbioom. Het klinkt misschien als een smerig zooitje bij elkaar, je hebt het microbioom hard nodig om je darmwand gezond te houden. Tijdens het vasten neemt het aantal bacteriën in je darmen dat buyraat produceert toe. Buyraat is een klein vetzuur dat een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel, lever en het immuunsysteem. Daar komen die positieve effecten op de gezondheid dus vandaan!

Tips voor een zo gezond mogelijke ramadan

Ondanks de voordelen die het vasten tijdens de ramadan kan hebben, kan het zwaar zijn om voor een lange tijd achter elkaar niets te eten en drinken. Deze tips helpen je om de ramadan op een gezonde manier door te komen.

1. Drink in de ochtend extra water om de dag goed door te komen

        We genieten allemaal van het lentezonnetje, maar wanneer de temperaturen stijgen gaan we ook meer zweten en verdwijnt er vocht uit ons lichaam. Drink dus voldoende in de tijden dat dit mag om uitdroging tegen te gaan. Verder is het verstandig om kleine slokjes te nemen. Op die manier voorkom je dat je hongergevoel verdwijnt.

        2. Eet vezelrijk

        Tijdens de ramadan heb je meestal een heel ander eet en slaapritme dan je gewend bent. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie, hoofdpijn, uitdroging en vermoeidheid. Door voldoende te drinken (we kunnen het niet vaak genoeg zeggen) en vezelrijk te eten verminder je deze klachten. Ga bijvoorbeeld voor volkoren pasta, aardappelen, volkoren couscous, groente of fruit.

        3. Beperk het aantal eetmomenten

        Kies maximaal 3 eetmomenten. Door niet te veel tussendoortjes te eten kun je sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel voorkomen.

        4. Eet niet te veel suiker

        Zoete koekjes, taarten, fris en chocolade: zoete lekkernijen horen ook bij de ramadan. Hoe moeilijk het ook is om die heerlijke zelfgemaakte desserts en honingkoeken over te slaan, uiteindelijk is dat wel de beste keuze. Door deze zoetigheden verdwijnt je hongergevoel namelijk snel, maar komt het ook sneller terug.

        5. Eet niet te snel

        Wanneer je snel eet kan het zo zijn dat je lichaam moeite heeft om het voedsel te verwerken. Neem kleine hapjes en kauw goed voordat je het eten doorslikt. Zo voorkom je dat het eten te zwaar valt en je last krijgt van buikpijn.

        6. Eet niet te vet

        Vermijd fastfood en gefrituurd eten. Vet eten is lastiger om te verteren, hierdoor kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Vasten kan zorgen voor vermoeidheid. Het is heel begrijpelijk dat je tijdens deze periode minder energie hebt om na te denken over een voedzame maaltijd. De oplossing hiervoor? Plannen. Bedenk van tevoren welke gerechten je wil eten tijdens de ramadan, zodat het op het moment zelf minder tijd en moeite kost.

        Dankzij deze tips kom je gezond de vastenperiode door. Ramadan mubarak!

        Meer van Men's Health? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok.