'Grote kans dat jij niet correct loopt', waarschuwen fysiotherapeuten
Deze kleine loopfouten kunnen leiden tot pijn en blessures. Zo voorkom je ze!
© Getty Images - Aleksandr Zubkov

Loop je eigenlijk wel goed? Een vraag waar je niet vaak bij stil staat. Toch zetten we gemiddeld 4.000 tot 6.000 stappen per dag waarmee lopen de activiteit is die wij het meeste uitvoeren. Tegelijkertijd is het iets wat je hoogstwaarschijnlijk onbewust uitvoert. Volgens Bob en Brad, 'the most famous physical therapists on the internet', lopen veel van ons op een erg belastende manier. Zij vertellen in onderstaande video wat voor voordelen het heeft om correct te lopen en wat correct lopen precies is.
Wat zijn de voordelen?
Zoals de twee fysiotherapeuten uiteenzetten, zijn er belangrijke voordelen aan correct lopen. Denk aan: minder heup-, knie-, nek-, rug- en voetpijn, oftewel je lichaam van top tot teen lijdt onder verkeerd lopen. Sommige mensen krijgen zelfs hoofdpijn tijdens het lopen vanwege een slechte houding.
De fysiotherapeuten zeggen dat de eerste regel bij lopen (net als bij hardlopen) is om de impact te verminderen. Als je bijvoorbeeld eerst met de hiel landt, wordt er een schok door de rest van je been gestuurd, terwijl op je voorvoet of middenvoet stappen meer schokabsorptie biedt. Loop eens een paar stappen. Hoe zet jij ze neer? Een grote kans dat je op je hiel landt.
Dus waar te beginnen?
Als je op je hielen loopt, is je pas verkorten een simpele manier om beter te stappen. En, iets naar voren leunen zal je ook helpen om op je voor- of middenvoet te landen. Een mooie check: je zou je bilspieren moeten voelen.
Houding is ook erg belangrijk. Je wilt niet dat je met hoofd te ver naar voren leunt. Bob en Brad noemen dit 'the gooseneck'. Je oren moeten in lijn zijn met je schouders. Ook mogen je armen niet voor je gebogen zijn. Je kunt daarom je handen achter je rug houden en tegelijkertijd strekken. Dit kan die slechte vorm corrigeren.
Wanneer je rugpijn hebt tijdens het lopen, kan je proberen sneller te lopen. Dan wordt het gewicht anders verdeeld, wat betekent dat er minder druk op je ruggengraat ligt. Onderstaande video is een goede herinnering dat zelfs met de eenvoudigste oefeningen, zoals lopen, het nooit kwaad kan om te vragen of je ze wel correct uitvoert. Bob en Brad ronden de video af met nog een aantal goede tips. Loopse!