De gevaren van een penisvergroting: onder het mes voor een paar centimeter extra
Steeds meer mannen kiezen voor het vergroten van hun jongeheer — en niet zonder risico's.
© Getty Images - Prostock-Studio

Steeds meer mannen gaan onder het mes voor een paar centimeter extra in de onderbroek. Bij elkaar opgeteld gaat het volgens Brandpunt+ om zo’n duizend ingrepen per jaar, waarbij een deel van de mannen in Nederland wordt behandeld en een deel wordt doorverwezen naar een samenwerkende chirurg in het buitenland. Wat gebeurt er met zo'n ingreep en is het gevaarlijk? Redacteur Lars Delleman sprak voor Brandpunt+ met een paar betrokkenen.
Iron man package
Gürsay Ayar (26) onderging een penisvergroting en deelt graag zijn ervaring. Hij vertelt dat hij al lang naar zijn vergroting uitkeek, voordat hij in 2021 eindelijk richting Turkije afreisde. Gürsay koos voor de zogenaamde Iron-man package. Hierbij wordt buikvet verwijderd en in de penis aangebracht om de penis wat dikker te maken. Om de penis langer te laten lijken worden de bandjes die de penisschacht aan het schaambot verbinden, doorgesneden. Dezelfde techniek die drs. Martin Janssen in zijn kliniek in Noord-Brabant gebruikt. 'Daardoor kan de penis iets verder uit het lichaam steken en in slappe toestand één tot vier centimeter langer ogen, maar het precieze verschil is vooraf niet te voorspellen', licht drs. Janssen in het artikel toe. In sommige gevallen is het effect van de penisverlenging minimaal en wordt zelfs die ene extra centimeter niet gehaald. 'Dat vertel ik de mannen er altijd bij', aldus drs Jansen.
Groter dan gemiddeld
De trend is lastig te rijmen met een groot recent onderzoek dat concludeert dat de gemiddelde penislengte over de afgelopen 30 jaar enorm is gestegen. Zijn er ondanks die stijging ook steeds meer mannen ernstig benadeeld in de kruisregio? Of is nog groter gewoon nog beter? Het soort mannen dat voor een penisvergroting kiest beperkt zich volgens drs Jansen niet tot de minder bedeelden. Het merendeel van de mannen dat zijn kliniek bezoekt is volgens hem gemiddeld geschapen. 'Bij ongeveer een kwart gaat het echt om een kleintje, een micropenis. Ook zijn er mannen die ontevreden zijn over hoe hun penis kromt.' Ook voor Gürsay was een penisvergroting geen noodzaak — al hebben we dit niet gecontroleerd. 'Ik zat al boven het gemiddelde, maar dacht: als het nog groter kan, waarom niet?', legt hij uit.
Risico's
Snijden in gezonde — al dan niet kleine — lichaamsdelen is uiteraard niet zonder risico's. Zo vertelt ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologie drs. Bart van Bezooijen aan Brandpunt. 'Dat de ingreep niet in reguliere ziekenhuizen wordt uitgevoerd, zegt eigenlijk al genoeg', zegt hij. 'Je maakt je penis niet echt langer, er komt niets bij. En maak je hem dikker met lichaamseigen vet, dan bestaat er het risico dat er onregelmatige zwellinkjes ontstaan en het geheel niet goed meer rekt bij een erectie.' Kamp je met onzekerheden over je eigen geslachtsdeel, dan raad van Bezooijen je aan om bij een psycholoog of seksuoloog langs te gaan, in plaats van een cosmetisch chirurg. Ook kan het wat onzekerheid wegnemen wanneer je weet of vrouwen je penislengte belangrijk vinden (Spoiler: Nee!). Gürsay is in ieder geval nog altijd tevreden met zijn penisvergroting. Al geeft hij toe dat op sommige momenten een kleiner formaat beter was geweest. 'Er zijn momenten waarop ik denk: is hij niet té groot geworden?'
Bron: Brandpunt+