Dit is waarom hardlopen niet de beste manier is om af te vallen

Wat moet je doen om die kilo's wél te verliezen?

© Getty Images - Portra

gettyimages-866130582

Met de zomer om de hoek vroegen wij ons af wat de beste manier is om af te vallen. YouTuber James Smith beweert dat je hiervoor beter je hardloopschoenen in de kast kan laten liggen. Wij lichten zijn bewering toe. Kijk vervolgens de video zelf: hieronder te vinden.

Wat is er mis met hardlopen?

Er is niet perse iets mis met hardlopen, het is zelfs goed voor je. Je wordt er fitter door en het bevordert je gezondheid, maar afvallen? Dat is nog maar de vraag. 'Mensen willen namelijk vaak te snel en te veel doen. Als je bij je eerste keer bijvoorbeeld 5 kilometer hardloopt, ben je helemaal gesloopt voor de rest van de dag en de komende dagen. Dan is de wil om het vaker te doen natuurlijk minder', aldus James.

Toch hardlopen? Doe het dan goed

Als je toch wilt hardlopen kan je dus beter opbouwen, met aan het begin genoeg rust tussen de sessies. Met een goede hardloopschema kom je vanzelf in het ritme en gaat het waarschijnlijk steeds beter. Maar waarom zou hardlopen niet goed zijn voor het afvallen? Je verbrandt toch calorieën?

Waarom je niet afvalt met hardlopen

Het is niet gegarandeerd dat je afvalt wanneer je (veel) hardloopt. Je kan constant, elke dag, hardlopen en nog steeds niet afvallen. Alles Voor Sport zet mooi uiteen waarom jij niet afvalt met hardlopen:

  • Je verbrandt minder en eet meer dan je denkt

Dit is het voornaamste probleem, beweert ook James Smith. Je verbrandt veel calorieën, maar vaak eten mensen weer heel veel bij. Soms zelfs meer dan wat ze zijn afgevallen. James vertelt over een vriend die om heel Groot-Brittanië is gezwommen en gedurende deze maandenlange tocht toch is aangekomen.

  • Je traint wel hard, maar niet slim

Je verbrandt meer met een hoge intensiteitstraining dan met constante trainingen. Als je hardloopt om af te vallen, is een HITT-training de beste vorm van hardlopen.

  • Je wordt inactiever gedurende de dag

Als je vaker hardloopt in de week, maar je bent voor de rest van de week inactiever, dan val je ook niet af. Je moet hardlopen naast alle andere activiteiten die je normaliter doet.

  • Je houdt meer water vast

Je eet misschien meer koolhydraten, die water vasthouden, en drinkt meer doordat je dorst krijgt van het rennen. Water is gewicht. Hierdoor kan je op korte termijn weinig tot geen resultaat zien wat betreft je gewicht.

  • Je traint nog steeds hetzelfde

Als je eindelijk een paar kilo bent afgevallen en je loopt nog steeds dezelfde afstanden, dan blijf je vaak ook vastzitten. Naarmate je afvalt, moeten de trainingen gelijk iets zwaarder.

Wat kan je beter doen om af te vallen?

Wil je afvallen? Doe iets wat je vaker wilt doen. 'You don't choose the sport, the sport chooses you', quote James Smith mooi. Dit wil zeggen dat je niet zomaar kan bepalen welke sport voor jou is weggelegd. Wanneer je een sport vindt die je vaker en constant kan doen en waar jij je uiteindelijk veel beter bij gaat voelen, pas dan heb je jouw sport gevonden.

Dat kan ook zeker hardlopen zijn. Maar James vindt dat je het beste kunt beginnen (of doorgaan) met krachttraining. Niet omdat je daar perse meer kilo's mee verliest, want met hardlopen en krachttraining verlies je beide calorieën. 'Maar wanneer je voor een lange tijd alleen blijft hardlopen, eindig je als een zak aardappelen, waar je met gewichtstraining - naast het verbranden van calorieën - ook gelijk werkt aan spiermassa en een mooi fysiek. Dat is waarom je met krachttraining eindeloos kan blijven sporten en gelukkiger wordt. Dan haak je ook niet af, waar ik dat sneller zie bij hardlopers', vertelt Smith.

Krachttraining tegen kilo's

Hiernaast beweert hij dat het risico op gewrichts- en spierblessures ook erg hoog zijn in vergelijking met gewichtstrainingen. Zeker als je uiteindelijk grote afstanden loopt. 'Dus waarom begin je niet gelijk met krachttraining?', vraagt de YouTuber zich af. James Smith concludeert nog maar eens: 'Ook al verlies je mogelijk meer gewicht door een sport als hardlopen, is het wel iets waarmee je waarschijnlijk sneller afhaakt, dan bij gewichtstrainingen. Dat is genoeg reden om met een sport te stoppen of juist mee door te gaan'.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?