7 handige tips om voetbalblessures te voorkomen
Bescherm je heilige tempel tegen de gevaren van het belastende voetbalspelletje.
© Getty Images - FG Trade

Loop jij ook met regelmaat wankelend en strompelend van het voetbalveld? Je bent zeker niet de enige. Voetbal is ten slotte een heel belastende sport voor je spieren en gewrichten. Maar goed, stoppen zit er natuurlijk niet in. Het is en blijft een fantastische sport. Dus behoed jezelf voor blessures met de volgende tips, dan kan je nog even door met je voetballoopbaan.
7 tips om voetbalblessures te voorkomen
Een garantie op blessures voorkomen bestaat niet. Maar als je bewust bezig bent met je lichaam, zijn kleine pijntjes goed te voorkomen en kan het de kans op grootschalig letsel verkleinen. Lees hieronder onze tips om voetbalblessures te voorkomen:
1. Krachttraining
Een wonderactiviteit: krachttraining. Het helpt bij het vergroten van je spiermassa en het versterkt je pezen en botten, zoals bij de beenspieren. Hiernaast ervaren velen een positief effect op rug- en nekklachten. Sterke spieren betekent immers dat je lichaam over het algemeen steviger en stabieler is.
2. Hydratatie
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink genoeg water. Goede hydratatie is essentieel voor het herstel van je lichaam, dus drink genoeg water voor en vooral na het voetballen. Zo voorkom je tevens uitdroging en mogelijke kans op kramp en oververhitting.
3. Regelmatig trainen
Regelmaat zorgt voor gewenning. Wanneer jij met regelmaat op het voetbalveld staat, train je gelijk de spieren die in aanmerking komen op mogelijke blessures. Op deze manier voorkom je eventuele spierklachten die dit specifieke spelletje met zich meebrengt.
4. Fatsoenlijke warming-up
Misschien wel het belangrijkste. Elke keer dat jij het voetbalveld opstapt moet je lichaam optimaal worden voorbereid op de belastende activiteit. Verspil je tijd niet aan rondjes lopen, maar steek je energie in drills die lijken op de bewegingen die je tijdens de wedstrijd gaat maken. Op deze manier ben je je spieren dynamisch warm aan het maken: de beste manier voor een training of wedstrijd.
5. En de cooling-down
Is de training of wedstrijd afgelopen? Plof dan niet gelijk neer op je luie reet. Je wilt namelijk geleidelijk afbouwen: een cooling-down dus. Dit doe je door bijvoorbeeld nog een extra rondje te hardlopen om vervolgens wandelend terug te lopen naar de kleedkamer. Als je toch een beetje last hebt na de wedstrijd is statisch rekken na de cooling-down ook een aanrader.
6. De juiste schoenen
Iedereen weet hoe vervelend het is als je voetbalt op schoenen die net niet goed zitten. Naast het voorkomen van die vervloekte blaren zorgt een goede paar schoenen bovendien voor grip en stabiliteit. Het passen van schoenen is de beste manier om erachter te komen of je de juiste hebt gevonden.
7. Luister naar je lichaam
'Ik kan wel door, hoor!'. Wij snappen dat de wil om te voetballen het voortouw kan nemen in je beslissingen, maar een signaal van je lichaam hoor je niet te negeren. Je hebt maar één lichaam, waar je het nog wel even mee moet doen. Denk nog eens een keertje extra na, en neem je rust als je lichaam daar om vraagt.