Waar zit vitamine B1 in? Zo voorkom je een tekort

Nóg belangrijker voor de sportievelingen onder ons: iedereen dus.

© Getty Images - Daniel Megias / 500px

gettyimages-1292447296

Vitamine B1, ook wel thiamine, heb je nodig om koolhydraten om te zetten naar energie die jouw lichaam nodig heeft. Ook is het nodig voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen, dus. Al helemaal voor onze sportievelingen onder ons. Lees verder en kom erachter hoe je nooit te weinig vitamine B1 binnenkrijgt.

Symptomen van een vitamine B1 tekort

Er zijn twaalf verschillende B-vitamines, allemaal met hun eigen functie. De symptomen van een vitamine B1 tekort zien er anders uit dan die van een tekort aan vitamine B2 of vitamine B3. Volgens het Voedingscentrum horen volwassenen tussen 0,7 en 1,2 mg vitamine B1 per dag binnen te krijgen. Bij een vitamine B1 tekort kun je last krijgen van vervelende klachten, zoals concentratieproblemen en geheugenverlies. Ook kan het leiden tot hartklachten, spierverlamming en gevoelloosheid in de benen. Een vitamine B1 tekort komt bijna alleen voor bij risicogroepen zoals drugsmisbruikers en alcoholisten.

Kun je teveel vitamine B1 slikken?

Heel simpel: nee. Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine. Als je meer vitamine B1 binnenkrijgt dan dat je nodig hebt, dan kan je lichaam het meestal gemakkelijk uitscheiden en plas je het zo weer uit. Over een overschot hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken.

Waar zit het meeste vitamine B1 in?

Vitamine B1 komt voor in verschillende graanproducten, brood, aardappelen, groenten, vleeswaren en melkproducten. Als je gevarieerd eet, krijg je al snel genoeg vitamine B1 binnen. Ook als je veganistisch eet, hoef je je niet druk te maken. Vitamine B1 is namelijk te vinden in groenten en noten. Hierbij nogmaals op een rijtje:

  • Volkoren producten, zoals brood (0,11 mg/100 g)
  • Noten (0,37 mg/100 g)
  • Gekookte groenten (0,06 mg/100 g)
  • Aardappelen (0,04 mg/100 g)
  • Vleeswaren (0,49 mg/100 g)
  • Melkproducten (0,03 mg/100 ml)

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?