Vitamine B3 tekort: alles wat je moet weten over de symptomen
Zo herken je een vitamine B3 tekort.
© Getty Images - bit245

Een gebalanceerd dieet is essentieel voor een goede gezondheid, en een van de belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, is vitamine B3. Deze in water oplosbare vitamine, ook bekend als niacine, speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezond lichaam en een goed functionerende spijsvertering. Benieuwd wat de effecten van een vitamine B3 tekort zijn? Lees snel verder.
Wat doet vitamine B3 in je lichaam?
Vitamine B3 speelt een cruciale rol bij verschillende processen in het lichaam. Enkele belangrijke functies zijn:
- Energieproductie: Vitamine B3 is betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, wat resulteert in de productie van energie voor het lichaam.
- Gezonde huid: Vitamine B3 kan helpen bij het handhaven van een gezonde huid door de productie van ceramiden te stimuleren, wat essentieel is voor een gezonde huidbarrière.
- Cholesterolregulatie: Vitamine B3 kan helpen bij het verlagen van de slechte cholesterol (LDL) en het verhogen van de goede cholesterol (HDL) in het bloed, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.
- DNA-reparatie: Vitamine B3 is betrokken bij de reparatie en het onderhoud van het DNA in onze cellen, wat essentieel is voor een gezonde celfunctie en -groei.
Hoeveel vitamine B3 mag je maximaal per dag?
Goed, genoeg vitamine B3 binnenkrijgen heeft dus zo z'n voordelen. Maar hoeveel B3 is genoeg? De aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B3 voor mannen van 14 jaar en ouder bedraagt zo'n 16-20 mg. Krijg jij dagelijks die 16-20 mg vitamine B3 binnen, dan loop je geen risico op vitamine B3 tekort symptomen.
Het is belangrijk om op te merken dat vitamine B3 veilig kan worden ingenomen binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is echter mogelijk om te veel vitamine B3 binnen te krijgen, wat kan leiden tot niacine vergiftiging. De bovengrens voor vitamine B3, ook bekend als de tolerable upper intake level (UL), is vastgesteld op 35 mg per dag voor volwassenen. Let er op dat je deze bovengrens niet te overschrijdt, tenzij je dokter dat voorschrijft.
Wat zijn de symptomen van een vitamine B3 tekort?
Er zijn veel verschillende B-vitamines, allemaal met hun eigen voordelen. Daardoor ziet een vitamine B2 tekort er heel anders uit dan een tekort aan vitamine B3. Veelvoorkomende vitamine B3 tekort symptomen zijn:
- Onverklaarbare vermoeidheid en een algeheel gevoel van zwakte.
- Huidproblemen zoals een ruwe en schilferige huid, dermatitis en pellagra.
- Net als bij een vitamine B1 tekort treden spijsverteringsproblemen zoals diarree, braken en een verminderde eetlust op.
- Ernstige gevallen van vitamine B3-tekort kunnen leiden tot mentale problemen, verwardheid en depressie.
Vitamine B3 suppleren
Het lijkt ons overduidelijk dat je een vitamine B3 tekort wil voorkomen. Vitamine B3 vind je vooral in vlees, vis, gevogelte, graanproducten, fruit en noten. Krijg je daar genoeg van binnen, dan hoef je echt geen zorgen te maken over een vitamine B3 tekort. Mocht je toch wat aan vulling nodig hebben op je dieet, dan kan je gebruik maken van een vitamine B3 supplement. In dit artikel lees je waar je alle verschillende B-vitamines in vindt.
Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.