Vitamine B2 tekort: de symptomen en welk fruit je kunt eten om dit te voorkomen
Vitamine B2 speelt een belangrijke rol in het optimaal gezond houden van ons lichaam; zo voorkom je een tekort.
© Getty Images - voltan1

Vitamines spelen een belangrijke rol in het optimaal gezond houden van ons lichaam. Een van die essentiële vitamines is vitamine B2, ook bekend als riboflavine. Een vitamine B2 tekort kan leiden tot vervelende symptomen die we voor jou op een rijtje hebben gezet. Daarnaast vertellen we je welk fruit je kunt eten om een vitamine B2 tekort te voorkomen.
Wat is de functie van vitamine B2?
Vitamine B2 speelt een essentiële rol bij de volgende processen van het lichaam:
- Vitamine B2 helpt bij het omzetten van voedsel in energie, waardoor de energieproductie van het lichaam efficiënt functioneert.
- Riboflavine fungeert als een antioxidant en helpt het lichaam te beschermen tegen zogenaamde vrije radicalen in de lucht, die schade aan cellen kunnen veroorzaken.
- Door het ondersteunen van de collageenproductie helpt vitamine B2 bij het gezond houden van huid en haar.
- Vitamine B2 is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen en kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en irritatie van de ogen.
Wat zijn vitamine B2 tekort symptomen?
Een vitamine B2 tekort kan leiden tot verschillende vitamine B2 tekort symptomen, waaronder:
- Scheurtjes en barstjes in de mondhoeken
- Gebarsten lippen
- Gevoelige en ontstoken ogen
- Huidproblemen zoals dermatitis en droge huid
Welk fruit bevat vitamine B2?
Om een vitamine B2 tekort te voorkomen kan je gebruik maken van één van de vele vruchten die vitamine B2 bevatten. Denk aan kiwi's — die zijn trouwens ook een goede bron van vitamine C — of bananen. Bananen helpen niet alleen een tekort aan vitamine B2 te voorkomen, maar helpen ook bij het voorkomen van een vitamine B1 tekort.
Kan te veel vitamine B2 kwaad?
Vitamine B2 is in water oplosbaar, wat betekent dat het lichaam de overtollige hoeveelheid uitplast en er weinig tot geen risico's zijn verbonden aan het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Anders dan bij het bestrijden van een vitamine B3 tekort, hoef je dus niet bang te zijn dat suppleren leidt tot een vitaminevergiftiging. Echter doe je er altijd goed aan om je dokter te raadplegen wanneer je denkt dat je vitamines moet bij slikken.