Dit is de beste manier om jouw eieren te koken

Op deze manier komen jouw gekookte eieren altijd perfect uit de pan: zacht, medium of hard.

© Getty Images - Ionut Babes / 500px

gettyimages-1401392199

Wat zou het toch lekker zijn als ál je eieren perfect uit de pan zouden komen, vind je niet? Iedereen heeft zijn eigen maniertjes en trucjes. Ook zijn er verschillende snufjes en producten van bedrijven die je alleen maar iets proberen te verkopen. Maar het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met de volgende 7 stappen bereid jij elke keer een perfect gekookt eitje, én gemakkelijk te pellen.

1. Begin met verse eieren

Vers is altijd goed. Héél misschien klopt het dat je eieren makkelijker pelt als ze twee weken in je koelkast hebben gelegen, maar de kans op een groene rand om de dooier is hiermee ook groter.

2. Gebruik een grote pan

De eieren die je wilt koken moeten lekker kunnen rusten op de bodem van de pan, dus geef ze de ruimte. Het water moet daarnaast zo'n 2,5 cm boven de eieren komen. Hierdoor koken de eieren gelijk én zijn ze makkelijker te pellen.

3. Houd het simpel

Je hoeft echt geen gaatje in de eieren te prikken, zout in het water toe te voegen of de eieren te laten weken in azijn. De eieren nemen in een paar minuten niks extra's op door de schil, dus bespaar jezelf de moeite.

4. Koken maarrr...

Het punt waar het bij velen verkeerd gaat: het koken. Er zijn veel verschillende manieren. De simpelste manier is als volgt:

Simpel: altijd goed

Zet de pan - met de hoeveelheid water dat nodig is - op het vuur totdat het water kookt. Wanneer het water in de pan kookt, kan je je eieren voorzichtig toevoegen. Doe dit met de hulp van een lepel, voor je eigen bestwil. Kook ze zolang jij wilt: voor zachtgekookte eieren 3-5 minuten, mediumgekookte eieren voor 6-7 minuten en hardgekookte eieren 8-9 minuten.

Maar je kan ook dit eens proberen:

Frank Proto, voormalig director of culinary operations bij the Institute of Culinary Education, heeft zijn eigen 'perfecte' manier. Aan Men's Health US vertelt hij dat je voor de perfecte hardgekookte eieren het volgende doet: leg de eieren in de pan met koud(!) water, zet de pan op hoog vuur, op het moment dat het water gaat koken, haal je de pan van het vuur en laat je de pan met eieren vervolgens precies 10 minuten staan.

5. En dan wachten

Na het koken is het tijd om te wachten. Terwijl de eieren koken, kun je een kom met ijskoud water klaarzetten. Gooi hier een paar ijsblokken in om de eieren goed te laten schrikken. Laat ze hier in liggen totdat je ze weer goed vast kan pakken.

6. Pellen maar

Doe dit onder een dunne stroom koud water, want zo pel je ze het makkelijkst. Leg ze vervolgens op een keukenpapiertje om te drogen. Dan zijn ze eindelijk klaar om opgegeten te worden. Geniet er lekker van óf... maak ze nog eens extra lekker.

7. Zo maak je je eieren écht lekker

Als jij kale eieren te saai vindt, hebben wij daar een goed antwoord op gevonden. Je kan de eieren namelijk een heerlijke smaak geven door je eigen seasoning toe te voegen. Bij hardgekookte eieren kan je ze in een tupperware bakje of in een plasticzakje gooien en voeg je je favoriete kruiden toe (zoals paprika- of kerriepoeder). Schud de eieren vervolgens een paar keer in de rondte. Bij zacht- of mediumgekookte eieren zouden wij je aanraden het handmatig toe te voegen. Nu kan je pas écht genieten van je eieren - eet en groei smakelijk!

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?