Wat doet MDMA met jouw sportprestatie?

Hint: 'Door een hoge dosering van MDMA verlies je veel spiermassa.'

© Getty Images

gettyimages-1366126138

Disclaimer: we raden het gebruik van drugs te allen tijde af tijdens sporten.

Hard gaan met MDMA of XTC is vooral bekend van een feestje of festival. Al zat MDMA, of een afgeleide daarvan, vroeger ook in pre-workouts. Daarom zijn wij benieuwd wat zo'n befaamd pilletje precies doet met je lichaam in combinatie met je sportieve doeleinden. Hiervoor spraken we Tom Bart, Senior Preventiedeskundige bij Jellinek. Tom vertelt precies wat er gebeurt met je sportprestaties bij gebruik van MDMA.

Wat is MDMA?

Volgens Tom kan je drugs in drie verschillende categorieën verdelen:

  1. Uppers/stimulantia: XTC, amfetamine, cocaïne. Hier krijg je meer energie van; alles in je lichaam gaat harder werken.
  2. Downers/verdovende middelen: GHB, alcohol, heroïne. Hierdoor gaat alles langzamer werken in je lichaam.
  3. Trippers/waarnemensveranderende middelen. Deze drugs hebben psychologisch en psychiatrische effecten, maar hebben weinig effect op je lichaam.

Omdat je niet slomer wilt worden tijdens het sporten, focus je al snel op uppers. MDMA is zo'n upper.

In hoeverre verbetert MDMA jouw sportprestaties?

Je hebt door gebruik van MDMA meer energie en je bent actiever. Hiernaast kun je langer en intensiever doorgaan dan normaal. Je zou bijvoorbeeld veel meer kunnen lopen of dansen dan normaal', aldus Tom. 'Dit speelt echter vooral bij activiteiten waar je op dat moment zin in hebt. Sporten is bijvoorbeeld iets waar je mogelijk helemaal niet op zit te wachten, dan kan je juist snel afgeleid en ongemotiveerd zijn', bevestigt hij.

'Hiernaast slaap je weinig door het gebruik van MDMA en beïnvloedt het je hormoonhuishouding. Je vocht- en energiemetabolisme veranderen, waardoor het slecht is voor je conditie, immuunsysteem en spieropbouw. Daarnaast worden er veel eiwitten en dus spieren afgebroken. Met een hoge dosering van MDMA verlies je dus ook veel spiermassa', vertelt de preventiedeskundige.

Wat gebeurt er als je MDMA gebruikt tijdens het afvallen?

'De 'A' in MDMA staat voor amfetamine. Amfetamine of speed werd in de jaren '40 vaak gebruikt als afslankmiddel, maar bleek helemaal niet zo goed voor je te zijn. Naast dat gebruik gevaarlijk is en zorgt voor een hoge hartslag en bloeddruk, is het op lange termijn ook zeker een heel slechte manier om af te vallen', vertelt Tom.

Je eet minder

Tijdens gebruik had je misschien minder eetlust, maar erna heb je juist een grote behoefte aan calorieën. 'Alsof je een marathon gelopen hebt', aldus Tom. 'Je hebt de calorieën ook meer dan nodig om bij te komen. Het gaat vaak gepaard met ongezond eten, omdat velen een gevoel van een kater ervaren. Om af te vallen moet je constant zijn met voeding en beweging en dat gaat simpel weg niet goed samen met drugsgebruik', concludeert Tom.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?