Dead hangs: deze oefening wil je toevoegen aan je workout

Deze oefening heeft namelijk enorm veel voordelen.

Dead hangs: het klinkt een beetje luguber. Maar het hangen aan een stang heeft enorm veel voordelen voor je lichaam. Daarbij is het een makkelijke oefening om uit te voeren. Wij vertellen je waarom je dead hangs wil toevoegen aan je workout.

Dead hangs: dit zijn de voordelen

‘Door de dag heen ontstaat er automatisch druk op je schouders en ruggenwervels. Dit komt door het lopen, zitten maar ook door onze houding. Maar dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij het squatten, waarbij de stang met gewicht op je ruggenwervel drukt. Dit heet compressie’, vertelt trainer Stephan Bes. ‘Door de zwaartekracht rek je jezelf met dead hangs helemaal uit, waardoor er decompressie ontstaat. Er komt lucht tussen je wervels waardoor het bloed hier beter langs gepompt kan worden. Dit draagt weer bij aan betere mobiliteit in rug en schouders.’

Zo voer je dead hangs uit

Pak een stang vast op schouderbreedte, met je handpalmen van je af of naar je toe. Of je gaat aan één hand hangen, voor de variatie. Wat jij het fijnst vindt. Strek je armen helemaal uit en ontspan je lichaam terwijl je stil hangt. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden.

Dead hangs: wanneer kun je ‘m het best doen?

‘Persoonlijk zou ik dead hangs uitvoeren voordat je begint aan je workout, vooral op dagen dat je je bovenlichaam traint’, zegt Stephan. ‘Zo kun je het meeste voordeel uit je workout halen, door de extra mobiliteit die je hebt gecreëerd.’ Je kan de dead hangs trouwens ook doen na je training, om te genieten van de decompressie bij je ruggenwervels. Dit is heel fijn na bijvoorbeeld een zware legday. Eigenlijk kan het nooit kwaad om de oefening te doen.

Door te hangen aan de stang vergroot je de gripkracht in je handen. Dit is weer handig voor andere oefeningen. Daarbij is het ook een goede basis voor een pull-up. Kun jij de dead hang challenge aan? Probeer dan zo lang mogelijk te blijven hangen - succes!