Zink: alles over de gezondheidsvoordelen van het mineraal
Lees hieronder precies wat je moet weten over zink en wat je moet eten om er genoeg van binnen te krijgen.
© Getty Images - John Lawson, Belhaven

Je zinkinname is waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. Toch is de inname ervan extreem belangrijk: een van de belangrijkste spoorelementen in ons lichaam, volgens Zinc: The Metal of Life. Lees hieronder precies wat je moet weten over zink en wat je moet eten om er genoeg van binnen te krijgen.
Wat is zink?
Zink is een essentieel mineraal dat ons lichaam gebruikt om ons immuunsysteem en onze cellulaire functies te ondersteunen. Een onmisbaar mineraal. 'Het lichaam redt het namelijk niet zonder zink en moet het van een externe bron halen, zoals uit voeding of een supplement', aldus Perri Halperin, MS, RD, klinische voedingscoördinator bij Mount Sinai Health System.
'Hoewel je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, is het betrokken bij veel belangrijke reacties in het lichaam', zegt Halperin. Het mineraal speelt onder andere een rol bij de groei van cellen, dus het is nodig in tijden van snelle celgroei, denk aan adolescentie, zwangerschap en wondgenezing.
Ook zorgt zink voor het genezen van beschadigd weefsel en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Het speelt ook een grote rol in de zintuigen van smaak en geur, zegt Erin Kenney, MS, RD, oprichter van Nutrition Rewired.
Wat zijn enkele voordelen van zink?
De twee meest opvallende voordelen van zink zijn onder meer het ondersteunen van het immuunsysteem en het helpen genezen van beschadigde cellen. 'Mensen met een grotere kans op wonden of vorm van beschadigde cellen moeten extra goed letten op een zink tekort', beweert Halperin. Ook zou zink helpen bij de gezondheid van het immuunsysteem, zo zou een verkoudheid korter duren. Halperin zegt dat de ernst van de verkoudheid onveranderd blijft, maar dat de duur van de verkoudheid wel korter is.
Welke voedingsmiddelen bevatten zink?
Je hebt niet extreem veel zink nodig, maar toch moet je er genoeg van binnenkrijgen. Volgens het Voedingscentrum heeft een man van 18 en ouder een dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink nodig. Voor vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram.
Als je een persoon bent die schaal- en schelpdieren eet, is de kans groot dat je voldoende zink in je binnenkrijgt. Het zeedier dat het zink meeste bevat? Oesters, met maar liefst 291 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink in één portie. Verder zit er in veel vleesvarianten zink. Zinkbronnen die geen vlees zijn, zijn onder meer verrijkte ontbijtgranen, haver, pompoenpitten, kaas en linzen.
Symptomen: hoe weet ik of ik een tekort aan zink heb?
Een tekort aan zink kan ontstaan door onvoldoende inname via voeding, problemen met je dunne darm of andere medische aandoeningen. Symptomen die een mogelijke zinktekort kunnen indiceren:
- Constant onrustige maag
- Genezing duurt langer dan normaal
- Vaak ziek
- Verslechterde smaak- en reukzintuigen
- Concentratieproblemen
- Ogen wennen niet snel aan het donker
Zijn zinksupplementen veilig?
'Het wordt over het algemeen aanbevolen om voedingsstoffen uit een uitgebalanceerd dieet te halen', zegt Kenney. 'Bepaalde personen kunnen echter baat hebben bij zinksuppletie, vooral degenen met een gediagnosticeerd zinktekort of mensen die risico lopen, zoals vegetariërs, veganisten en personen met bepaalde medische aandoeningen.'
'Wees echter voorzichtig bij het aanvullen. Zinkvergiftiging kan optreden en het is aangetoond dat het bijna uitsluitend afkomstig is van supplementen,' zegt Halperin. Dat gezegd hebbende, is het niet aan te raden om meer dan 40 milligram zink per dag binnen te krijgen. Te veel zink kan braken, slechte eetlust, maagpijn, hoofdpijn en diarree veroorzaken. Zink verstoort ook het vermogen van het lichaam om andere essentiële mineralen en voedingsstoffen zoals koper en ijzer op te nemen. Soortgelijke symptomen kunnen optreden bij koper- en ijzertekort.
Het is ook belangrijk om met een arts te praten over welke medicijnen je gebruikt voordat je met een zinksupplement begint. 'Zink kan de opname van antibiotica zoals tetracyclines verstoren, dus het wordt over het algemeen aanbevolen om de doses met een paar uur te scheiden', zegt Kenney. 'Zinksupplementen kunnen ook een wisselwerking hebben met medicijnen die worden gebruikt om reumatoïde artritis of de ziekte van Wilson te behandelen.'