Fit kid: 6 tips om jouw kind een gezonde leefstijl aan te leren

Goed voorbeeld doet volgen.

© Getty Images - ridvan_celik

gettyimages-1322565650

Misschien klinken kinderen nu nog als toekomstmuziek (of eerder als het dreigende Jaws-thema), toch wil jij ooit die goede, gespierde gym-vader zijn. Dan zie je jouw kind graag de waarden over gezondheid aannemen die jij ook kent. Maar, kinderen zijn nog wel eens rebels. Daarnaast ligt de kans op overgewicht bij kinderen en jongeren steeds meer op de loer. De belangrijke vraag is dus: hoe houd je als ouder je kind gezond?

Begin met bewegen

De gezondheid van een kind begint allemaal met bewegen. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit cognitieve vaardigheden als focus, leervermogen en geheugen bevorderen. En jij weet als geen ander dat een actief bestaan ook lichamelijke voordelen heeft. Zo meldt de Harvard School of Public Health dat activiteit de grootste factor is in hoeveel calorieën iemand door de dag heen verbrandt. Daarentegen speelt gebrek aan fysieke activiteit een hoofdrol in de ‘epidemie van obesitas’. Tot slot blijkt dat zelfs bij dikke mensen die wel fysiek fit zijn, de levensgevaren van te veel lichaamsvet meedragen drastisch afnemen.

Dan is het belangrijk om te weten hoe je als ouder je kind aan het bewegen krijgt. Vooral nu schermen steeds interessanter worden om het kind bezig te houden. Ook voor ouders.

Tip 1: beperk schermtijd

Unicef benadrukt dat baby’s niet leren van machines. Totdat ze een taal ontwikkelen, leren ze alles non-verbaal. Dus, door gezichten te zien. Daarbij verminderen schermen de concentratiespanne en het empathisch vermogen. Hoe doe je dit dan precies? Breng zo veel mogelijk tijd zélf met ze door.

The World Health Organisation adviseert kinderen tot twee jaar geen schermtijd te geven. Kinderen tussen twee en vijf jaar mogen een uur per dag digitaal plezier hebben. Hou je zelf wel van een videospelletje? Dan kun je je kind gerust mee laten spelen als de tijd rijp is. Het spelen van actievideospelletjes zou namelijk de cognitieve bekwaamheid bevorderen.

Tip 2: speel en laat spelen

Onder het mom van tijd doorbrengen met je kind hoort natuurlijk spelen. Daag ze uit door te bouwen, tekenen en denken. Bovendien maken mensen door samen te spelen het hormoon oxytocine aan, dit versterkt sociale banden en vermindert stress en angst bij kind én ouders.

Maar, een belangrijk aspect hiervan is ook om te laten spelen. Rennen, klimmen, vallen en opstaan horen bij de levenslessen van een kind. Braziliaanse onderzoekers vonden zelfs uit dat zowel jongens als meisjes met een overprotective father een grotere kans om voor hun tachtigste levensjaar te overlijden. En in Korea vonden ze uit dat overbezorgde moeders bijdragen aan angst en sociale incompetentie. Laat die teugels gerust een beetje vieren.

Tip 3: Geef het goede voorbeeld

Zoals wij zeggen hoe het moet, moet je dat zelf vooral niet doen. Bij kinderen gaat het allemaal om het juiste voorbeeld geven. Zo wijst onderzoek uit dat het activiteitsniveau van het kind in direct verband staat met de mate van activiteit van zijn of haar moeder.

Hoe zit het dan met de vader? We kunnen uiteraard wel veronderstellen dat ook de mannelijke ouder een rol speelt in een goed voorbeeld zijn. Bovendien, kan de gemiddelde moeder tien pull ups? Jij als fitte vader natuurlijk wel. Desondanks, voor het gemak: Moore et al. vonden uit dat, wanneer beide ouders regelmatig actief zijn, de kinderen bijna zes keer waarschijnlijker ook actief zijn, dan wanneer de ouders liever op de bank zitten.

Goed voorbeeld voor voeding

Naast genoeg beweging, hoort gezonde voeding natuurlijk net zo goed bij een dito bestaan. Nou is het makkelijk om als ouder je kind te laten ‘eten wat de pot schaft’. Het is echter veel waardevoller om ze normen, waarden en gewoontes aan te leren. Gelukkig perste fitnesscoach en -wetenschapper Menno Henselmans een uitgebreide review van liefst 120 studies fijn tot een stel praktische tips. Wij vatten het nog eens voor je samen.

Tip 1: eten wat de pot schaft?

Uit onderzoek blijkt dat een kind ‘dwingen’ om groenten te eten een negatieve relatie met die voeding oplevert. Ook al luisteren ze wel naar autoriteit, later kunnen ze er last van ondervinden. Daarom liever geen woorden, maar daden. Kinderen van wie de ouders veel groenten en fruit eten, doen dat zelf ook vaker.

Aanvullend daarop is het belangrijk dat jouw kind je ziet eten, en genieten. De voorkeuren van ouders spelen volgens Finse wetenschappers namelijk een belangrijke rol in de voorkeuren die kinderen hebben voor bepaalde groentes en fruitsoorten. Zij benadrukken wel dat er ‘doelgerichtere strategieën nodig zijn’ om deze voorkeuren te beïnvloeden. Lees dus vooral ook de volgende tips.

Tip 2: aan de slag

Henselmans vond in zijn analyse eveneens uit dat actieve bezigheid met gezond eten positieve invloed heeft op kinderen. Zo is tuinieren een manier om kids meer groenten en fruit te laten eten.

Bij zelf met eten bezig zijn, hoort natuurlijk ook koken. Zo kan gezond eten lekkerder laten smaken met kwaliteitskookkunsten helpen om het geliefder te maken. Maar ook je kleine leren koken vergroot de bereidheid om nieuw eten uit te proberen en meer gekleurde producten naar binnen te werken.

Tip 3: Groenten zijn je vriend

Tot slot, je moet jezelf soms nog steeds overhalen dat groenten en fruit eten een feest is. Zou dat voor een kind anders zijn. Hier komt toegankelijkheid ten tonele. Als het hele huis vol gezonde keuzes ligt, zijn kinderen sneller geneigd om die keuzes te maken dan wanneer chips en snoep de planken siert. Waarmee je jezelf veel omringt, zijn waarschijnlijk vriendjes, toch?

Die vriendschap komt nog meer tot uiting wanneer gezonde voeding er leuk en vriendelijk uitziet. Henselmans noemt het treffende voorbeeld van McDonald’s Happy Meal: wie kan die weerstaan? Daarvan lerend, onderzoek wijst uit dat leuke en creatieve lunchpakketjes sneller opgegeten worden dan saaie. Bijvoorbeeld in de vorm van hun favoriete tekenfilmfiguur of dieren.

(Op)voeding

Uiteindelijk komt het gros van deze tips uit op het ultieme advies: wees een goed voorbeeld. Ben je zelf bewust met beweging en voeding bezig, en neem je je kind daar actief in mee, dan is de kans groter dat hij of zij dezelfde gezondheidsnormen leert accepteren. Wees een vader naar wie een kind opkijkt, om alles wat hij doet. Dan zal die kleine zodra het de woorden kent zeggen: ‘Alles voor de gains’, of… in ieder geval: ‘Ik wil zoals papa zijn’.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?