Glutathion: wat is het, waar vind je het en wat zijn de voordelen?

We leggen je uit wat de 'koning van de antioxidanten' voor jou kan doen.

© Getty Images - vm

Man op de bank met potje pillen

De term glutathion al voorbij horen komen? De stof heeft de laatste tijd de aandacht van veel sporters zijn vermeende gezondheidsvoordelen en wordt door sommigen gezien als een van de belangrijkste supplementen om je gezondheid te verbeteren. Er wordt zelfs geclaimd dat glutathion weleens de koning van alle antioxidanten zou kunnen zijn. Zijn wij het daar mee eens? En wat doet dat stofje eigenlijk? Alles over glutathion lees je hier.

Wat is glutathion?

Als je scheikunde hebt gehad op school of je een ervaren BCAA gebruiker bent, dan ben je vast al bekend met de term aminozuren. Dat zijn de bouwstenen van allerlei soorten eiwitten. Glutathion is een tripeptidemolecuul dat bestaat uit drie van die aminozuren: cysteïne, glutaminezuur en glycine. De stof wordt in cellen van het menselijk lichaam aangetroffen en speelt een cruciale rol in veel fysiologische processen, waaronder ontgifting, de immuunfunctie en cellulair herstel. Gluthation vind je in verschillende vormen waarvan er twee — gereduceerd (L-)gluthathion en geoxideerd gluthathion — niet goed in het lichaam worden opgenomen. Een derde vorm, s-acetyl-l-glutathion, vind je niet in de natuur maar is speciaal ontwikkeld om te suppleren en ontketend de volledige kracht van het molecuul in jouw lichaam.

Wat doet glutathion in je lichaam?

Deze krachtpatser van een antioxidant biedt een breed scala aan potentiële voordelen. 'Glutathion is in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van de huid en zelfs het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker', zegt Barbara Kovalenko, voedingsexpert bij Lasta. 'Een onderzoek van Mexicaanse wetenschappers toont aan dat mensen met hogere niveaus van glutathion een lager risico op hartaandoeningen hebben,' voegt zij daaraan toe. Daarnaast toont een ander onderzoek aan dat glutathion de symptomen van Parkinsons kan verminderen. Als klapper op de vuurpijl wordt er in meerdere studies gesuggereerd dat glutathion antiverouderingseigenschappen bezit die een rol spelen bij het behandelen van chronische ziektes. Echter, is hier (nog) geen hard bewijs voor gevonden.

Waar zit veel glutathion in?

Misschien moeten we dit eerst nog even verduidelijken: als het gaat over voedsel dat "veel glutathion" bevat, hebben we het eigenlijk over voeding dat de bouwstenen voor glutathion in zich heeft. Het stofje zelf wordt dan in je lijf gemaakt. Die bouwstenen vind je voornamelijk in groenten die veel eiwitten bevatten zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, avocado's en asperges. Daarnaast kan een hoogwaardige eiwitbron zoals grasgevoerd rundvlees, wilde vis en biologische eieren je helpen met je glutathion-aanmaak.

Heb je een glutathionsupplement nodig?

Zoals alles wat voeding, vitamines en supplementen te maken heeft weet je maar één ding zeker. Voordat je supplementen zoals glutathion gaat kopen of drastisch je dieet om gooit is het verstandig om eerst je huisarts of diëtist te raadplegen. De glutathion-bouwstoffen die je in supplementen zoals S-acetyl-L-Glutathion of het populaire N-acetylcysteïnesupplement (NAC) vindt, zijn nog vrij nieuw en dus is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Al zijn, op basis van eerdere onderzoeken naar glutathion, de verwachtingen positief. 'Maar mensen die aan chronische ziektes lijden of door genetische afwijkingen een verminderde glutathionproductie hebben kunnen nu al enorm profiteren van glutathionsupplementen', zegt Kovalenko daarover.

Geloven wij dat glutathion de koning van de antioxidanten is? Liever wachten we nog even tot er meer onderzoek is gedaan. Er is nu bijvoorbeeld nog weinig bekend over eventuele glutathion bijwerkingen. Voor nu houden we het daarom maar op kroonprins, wie weet wat er nog gaat komen.

Bron: Men's Health US

Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.