Dit zijn de hygiënische risico's van het delen van een tandenborstel

Toch maar even 'n avondje niet poetsen?

© Getty Images - Maskot

gettyimages-930002938

Je tandenborstel delen is een handeling die misschien onschuldig lijkt, maar die aanzienlijke risico's met zich meebrengt. We snappen dat je met een fris gevoel je bed in wil duiken, maar hygiënisch is anders. Aan de andere kant - als 't de tandenborstel van je bedpartner is - zullen onderstaande risico's al genomen zijn. Aan jou de keuze.

De risico's van een tandenborstel delen

Overdracht van bacteriën en ziektekiemen

Onze mondholte is een broedplaats voor bacteriën en ziektekiemen, en sommige ervan kunnen schadelijk zijn voor anderen. Het delen van een tandenborstel betekent dat er een directe overdracht van bacteriën en virussen kan plaatsvinden tussen de gebruikers. Zelfs als beide personen gezond lijken, kunnen ze drager zijn van bacteriën zoals streptokokken of stafylokokken, die ziekten zoals keelontsteking, verkoudheid en griep kunnen veroorzaken.

Risico op tandvleesaandoeningen

Tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis, worden veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen rond de tandvleesrand en tussen de tanden. Als een tandenborstel wordt gedeeld, kunnen deze schadelijke bacteriën worden overgedragen op het tandvlees van de andere persoon, wat leidt tot ontstekingen en infecties.

Kruisbesmetting van ziekten

Naast het risico op verkoudheid en griep, kunnen ernstiger ziekten zoals hepatitis B en zelfs het humaan papillomavirus (HPV) worden verspreid door het delen van een tandenborstel. Deze virussen kunnen langdurig overleven op vochtige oppervlakken en vormen een reëel risico op kruisbesmetting als tandenborstels worden gedeeld, vooral als je tandvlees bloedt.

Kortom: koop voor een paar euro een eigen tandenborstel, en voorkom op simpele wijze deze onnodige risico's.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?