Waarom bier uit blik veel beter is dan bier uit fles

Blik bier, you are beautiful.

© Getty Images - katleho Seisa

Bier in blik

Bier uit blik heeft een slechte naam. Hoewel we normaal altijd voor een sixpack gaan, wordt er bij bier toch vaak voor een kratje met flesjes gekozen. Is dat wel verdiend? Is flesbier echt zo veel lekkerder dan bier uit blik of hebben die blikjes gewoon en slechte naam doordat zwervers vaak met een halve liter blik door de stad struinen? Bereid je voor op: een ode aan bier in blik.

<del>P</del>Blikke donker

Bier op fles heeft een paar grote problemen die de smaak van bier kunnen aantasten. Ten eerste: licht. Blootstelling aan (UV-)licht kan de smaak van een biertje sterk veranderen. Hoe lichter de kleur van het glas, hoe groter de kans dat je biertje door de zon zijn smaak verliest. Een zorg die je totaal niet hebt wanneer je bier uit blik drinkt, aangezien blik geen licht doorlaat.

Geen kartonsmaak

Een ander groot probleem dat ervoor zorgt dat je bier op termijn niet meer lekker smaakt is oxidatie. Zeg maar de bierversie van roesten. Bierflesjes met (kroon)kurken zijn niet perfect en laten wel eens wat lucht door, zeker de flesjes met een twist-off dop. Komt er te veel lucht in je bier, dan gaat het muffig en naar karton smaken. Zonde. Blik is daarentegen hermetisch afgesloten en daar komt dus zelfs geen lucht meer bij. Terwijl je bierblikjes met dit trucje toch heel makkelijk open kunt maken. 2-0 voor bier uit blik.

Blik is duurzaam

Niet alleen de smaak van bier uit blik is superieur, het is ook veel makkelijker te vervoeren dan bier in een flesje. Blik weegt maar weinig en is makkelijk te stapelen. Hierdoor heb je minder vrachtwagens nodig om het bier van de brouwer naar de winkel te vervoeren en minder vrachtwagens betekent minder uitstoot. Win win! Daarnaast is blik ontzettend makkelijk te recyclen zonder kwaliteit te verliezen. Ook nog eens super duurzaam dus. Zoals blikken makkelijk te stapelen zijn, stapelen de voordelen van blik zich ook op: 3-0!

Flessenvoordeel

Is er dan helemaal geen voordeel aan bier uit fles? Jawel hoor. Er zijn bieren, voornamelijk die met een Belgisch blond, dubbel of trippel stijl, die op de fles nagisten. Door dit proces komt er meer koolzuur vrij waardoor er extra druk op het flesje komt te staan, iets wat bij blik niet kan. Koop dat soort bieren dus maar gewoon in een flesje.
Daarnaast vinden veel mensen dat bier uit blik een metaalachtige smaak heeft. Hoewel bierfabrikanten claimen dat dit niet van het blik kan komen — daar zit immers een coating in om het contact tussen blik en bier te verhinderen — valt over smaak natuurlijk niet te twisten. Mocht jij dit zo ervaren, schenk dan gewoon je blikje uit in een glas óf koop bier uit een flesje. Maar zorg dan wel dat je 'm niet te lang laat wachten.

Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.