Anti-muggenmiddelen: is DEET schadelijk voor je gezondheid?

Hopelijk sparen de muggen je deze zomer.

© Getty Images

mug deet schadelijk

Het is weer zomer. Dat betekent een heerlijk zonnetje, lekker relaxen en … muggen. Soms hoor je ze zoemen en weet je ze weg te jagen, soms steken ze je helemaal lek. Preventief kun je anti-muggenmiddelen gebruiken, maar zijn die nou wel of niet schadelijk voor je gezondheid? MH zocht het voor je uit.

Soorten anti-muggenmiddelen

Je hebt twee soorten anti-muggenmiddelen: een soort waarmee je muggen afweert en eentje waarmee je muggen bestrijdt.

Muggen afweren

Wil je muggen afweren? Dan kun je kiezen voor een middel - zoals sprays, sticks, lotions of doekjes - dat je op je huid of kleding doet. Ook bestaan er speciale producten die je kunt gebruiken om muggen af te weren, zoals klamboes die geïmpregneerd zijn met chemische stof.

In de anti-muggenmiddelen waar we het nu over hebben zitten de stoffen DEET, citriodiol (een etherische olie van een eucalyptus boomsoort), icaridine of ethylbutylacetylaminopropionaat (beide een insectenafwerende stof).

Muggen bestrijden

Wil je liever muggen bestrijden? Dan heb je bijvoorbeeld spuitbussen die bedoeld zijn om kamers en oppervlaktes te behandelen. Die mag je absoluut niet op je huid of in je ogen spuiten! Ook heb je elektrische verdampers (muggenstekkers) die chemische stoffen afgeven om de muggen te bestrijden.

In de anti-muggenmiddelen om muggen te bestrijden zitten vaak pyrethroïden. Dit is een groep stoffen die giftig zijn voor insecten. Smeer producten met dit ingrediënt dus niet op je huid, vermijd contact met je ogen en adem het niet direct in.

Anti-muggenmiddelen: schadelijk of niet?

Nu horen we jullie denken: zijn anti-muggenmiddelen nou schadelijk? In principe niet, mits je je aan de gebruiksvoorschriften houdt. Zo kan te veel blootstelling aan bijvoorbeeld DEET leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Vaak staat op het etiket dat het anti-muggenmiddel niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd.

DEET

De bekendste werkzame stof in anti-muggenmiddelen is DEET. In Nederland kun je dit product krijgen met concentraties van 10 tot 50%. Hoe hoger de concentratie, hoe effectiever of hoe langer het werkt. Let wel: je mag ze dan wel minder vaak opbrengen. In andere landen kun je DEET kopen met meer dan 50% concentratie. Deze mag je absoluut niet gebruiken. Het werkt namelijk niet beter, maar leidt wel sneller tot schadelijke effecten op je gezondheid. Ook kun je er blaasjes van krijgen op je huid. Even opletten wanneer je een flesje DEET koopt in het buitenland.

Hoe zit het met muggenstekkers en citronellakaarsen?

Ook voor muggenstekkers geldt: lees altijd de gebruiksaanwijzing van de verpakking. Hierop staat bijvoorbeeld dat je de stekker niet in te kleine ruimtes moet gebruiken, of dat je de vloeistof niet moet inslikken of aanraken. Citronellakaarsen vind je misschien heel lekker ruiken. Helaas is de werkzaamheid van citronella onvoldoende aangetoond. Gebruik het dan maar gewoon voor de sier en de geur.

Nog één keer: anti-muggenmiddelen zijn prima te gebruiken, mits je de gebruiksaanwijzing op de verpakking leest. Liever geen sprays, sticks, lotions, doekjes of stekkers gebruiken? Er is niks mis met een klamboe of een hor voor je deur of raam. Nu maar hopen dat de muggen je niet weten te vinden.

Bron: Waarzitwatin, Consumentenbond

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?