Alles wat je moet weten over een depressie

Mannen spreken het niet vaak uit, maar kunnen zich wel zo voelen. Maar wat is een depressie precies?

© Getty Images

alles over depressie

‘Ik voel me depressief.' Mannen spreken het niet vaak uit, maar we kunnen ons wel zo voelen. Maar wat is een depressie precies? En hoe weet je dat je in een depressie zit? Een psychiater zet de belangrijkste feiten over de oorzaken, symptomen en behandeling van een depressieve stoornis op een rij.

Wat is de oorzaak van een depressie?

Rocco Hoekstra is psychiater bij Antes. Hij legt uit dat genen een rol kunnen spelen bij de oorzaak van een depressie. ‘Als depressiviteit in je familie voorkomt, zijn je hersenen misschien gevoeliger voor een depressie. Maar ook de manier waarop je met dingen omgaat zal meebepalen of die kwetsbaarheid ook echt leidt tot een depressie.’

Wat is het verschil tussen een depressie en een depressieve stoornis?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten depressies. ‘Sommige mensen gebruiken het woord depressiviteit als ze zich wat minder fit voelen’, vertelt Hoekstra. ‘Maar dat is eigenlijk niet echt een depressie. Aan de andere kant zitten mensen met de echte depressieve stoornissen met alle symptomen erop en eraan.’

Welke klachten horen bij een depressie?

Bij een depressie staat een gedaalde stemming centraal, volgens Hoekstra. Daarnaast kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Sombere gevoelens
  • Verminderde interesse
  • Psychisch en lichamelijk geremd
  • Slecht slapen
  • Minder eetlust
  • Concentratieproblemen

Hoe weet je dat je in een depressie zit?

Het kan bij mannen altijd voorkomen dat je last hebt van sombere gevoelens of neerslachtigheid, je hoeft dan niet direct depressief te zijn. Vermoed je wel dat je last hebt van een depressie? Op de website van MIND, een platform wat psychische gezondheid probeert te verbeteren, staat een depressie-zelftest. Ook moedigen wij het altijd aan om een afspraak te maken met je huisarts. Er is niks mis met praten over je gevoelens.

Behandeling voor depressie

Als je behandelt moet worden voor een depressie, zijn hier meerdere mogelijkheden voor. Zo kun je cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke psychotherapie en schematherapie volgen. Daarnaast kan lichttherapie een goede optie zijn. Uiteindelijk kan er ook gekozen worden voor medicatie, maar weet dat er dus meerdere behandelingen zijn.

Lees hier alles over de behandeling voor een depressie.

Kun je zelf uit een depressie komen?

Als je last hebt van een lichte depressie, is het mogelijk om hier zelf uit te komen. ‘Belangrijk is dat je bij jezelf naloopt waardoor je in een depressie bent gekomen,' vertelt Hoekstra. 'Dan kan je op die punten veranderingen aanbrengen’. Ook in dit geval kan het nooit kwaad om een gesprek in te plannen met je huisarts.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?