Helpt lichttherapie bij een depressie?

Veel mensen ervaren de beruchte herfstdip of winterdepressie. Lichttherapie is een hele goede oplossing voor iedereen die last heeft van somberheid.

© Getty Images

lichttherapie depressie

Veel mensen, dus ook mannen, hebben in het najaar last van een herfstdip of een winterdepressie. Lichttherapie kan hier een oplossing voor zijn. Dr. Lisette Rops, psychiater bij het Centrum Bipolair van GGzE en oprichter van het lichtcafé, vertelt alles over lichttherapie.

Wat doet de lichttherapielamp met je hersenen?

Lichttherapie werkt volgens Rops net als een timer. De lamp neemt de taken over van ochtendzonnestralen. ‘Met het licht van de lamp geef je een signaal aan je hersenen dat het melatoninegehalte in je bloed moet dalen en dat je serotonine juist omhoog moet. Het zorgt er daarmee voor dat je hormonen weer goed in de pas gaan lopen. Zo beïnvloedt lichttherapie je biologische klok en daarmee ook meteen je stemming.’

Hoe lang per dag lichttherapie?

Als je kiest voor een kuur lichttherapie, zit je elke ochtend 30 minuten voor een lamp. ‘Dit doe je vijf dagen achter elkaar’, vertelt Rops. Daarnaast vul je een vragenlijst in om te kijken wat de ernst is van jouw stemmingsklachten of depressie. Mochten je klachten nog niet verminderen, kun je de kuur tot maximaal drie weken verlengen.

Hoe vaak mag je lichttherapie doen?

Je kunt er voor kiezen om de kuur nogmaals te doorlopen als je klachten terugkomen, vertelt Rops. Daarbij geldt wel: als je de eerste keer goed reageert op lichttherapie, dan is de kans groot dat je dat de volgende keer ook doet. Je kunt er daarom voor kiezen om zelf een lamp aan te schaffen.

Hoe werkt lichttherapie thuis?

Lichttherapie begint natuurlijk met de lamp. Met 10.000 lux schijnt hij feller dan je doorsnee bureaulamp, maar is 'ie minder fel dan het buitenlicht op een zonnige dag. Je kunt hem aanschaffen bij apotheken, thuiszorgwinkels of medisch speciaalzaken.

Bijwerkingen van lichttherapie?

Volgens Rops zitten er heel weinig bijwerkingen aan lichttherapie. ‘Je kunt een beetje hoofdpijn krijgen en misselijk worden aan het begin, maar dat komt bijna nooit voor.’ Wel is het belangrijk om te weten dat je de behandeling nooit alleen mag doen als je bipolair bent. Je kan er namelijk manisch van worden.’ Tot voor kort was het om die reden niet toegestaan om lichttherapie in te zetten bij een bipolaire depressie. Uit onderzoek bleek echter dat het ook voor deze groep een hele effectieve behandeling is. Het is alleen wel belangrijk dat je onder controle bent van een professional.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?