Waar zit jodium in? Doe je voordeel met ons advies

Redacteur Men's Health

Jodium komt maar in weinig voedingsmiddelen van nature voor.

© Getty Images - Anna Denisova

Zeewiersalade

Jodium is een essentieel sporenelement dat een vitale rol speelt in de ondersteuning van een gezonde schildklierfunctie en algehele gezondheid. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan jodium om ervoor te zorgen dat je voldoende van dit element binnenkrijgt. In dit artikel geven we je een inzicht in hoe je jodiumrijke voedingskeuzes kunt maken.

Functie van Jodium in het Lichaam

Kort samengevat is de belangrijkste rol van jodium in het lichaam verbonden met de schildklierfunctie. De schildklier produceert hormonen die de stofwisseling reguleren, de groei bevorderen en de lichaamstemperatuur handhaven. Jodium is een cruciale bouwsteen van deze hormonen die ook erg belangrijk zijn voor sporters. Een jodium tekort kan leiden tot schildklierproblemen zoals trage schildklierwerking en vergroting van de schildklier. Vooral voor zwangere vrouwen is voldoende jodium van essentieel belang, omdat het helpt bij de ontwikkeling van de foetus.

Welk eten bevat veel jodium?

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die van nature veel jodium bevatten. Daarom was een jodiumtekort in Nederland vroeger een groot probleem. Als reactie op dit tekort werd jodium toegevoegd aan bakkerszout waarmee brood gemaakt wordt. Tot op de dag van vandaag maakt dat brood een belangrijke bron van jodium. Waar zit jodium in van nature? Dat zijn voornamelijk producten uit de zee, doordat jodium overvloedig in zeewater aanwezig is. Denk hierbij aan vis, schaal- en schelpdieren, doorgaans voedingsmiddelen met hoge niveaus van jodium. Populaire opties zoals zalm, tonijn, garnalen en kabeljauw zijn de beste keuzes voor mensen die hun jodiuminname willen verhogen. En wat dacht je bijvoorbeeld van op zeewier gestoomde oesters? Een heerlijk recept vol jodium. Het gebruik van gejodeerd zout in de keuken is ook een manier om extra jodium aan je dieet toe te voegen.

Welke groente bevat veel jodium?

Over het algemeen komt jodium uit de zee. Aangezien groenten op het land groeien en daar relatief weinig jodium in de bodem zit, zit daar over het algemeen maar weinig jodium. Vooral wanneer je dat vergelijkt met zeevruchten en jodiumrijke dierlijke producten. Echter is zeewier, dat technisch gezien een groente is, wél een goede bron van jodium. Denk hierbij aan zeewiersoorten zoals kelp, nori en wakame — dat ook een uitstekende bron van kalium is. Wil je toch per se groente van het land hebben om aan je jodiumbehoefte te voldoen? Kies dan voor spinazie. Wees je er echter van bewust dat het jodiumgehalte van spinazie bij lange na niet in de buurt komt van dat van producten uit de zee of dat uit een verrijkte boterham — al is de precieze hoeveelheid jodium erg afhankelijk van waar de spinazie gekweekt is.

Hoe krijg je voldoende jodium binnen?

Goed, jodium komt dus maar in weinig voedingsmiddelen voor. Om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt, is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen waarbij dus ook vis en zeevruchten worden gegeten. Houd je echt niet van vis, zeevruchten of zeewier? Of eet je veganistisch? Dan kan het nuttig zijn om te kiezen voor gejodeerd zout bij het koken en kruiden van je voedsel. Het is echter altijd verstandig om de aanbevelingen van een zorgverlener of diëtist te volgen, vooral als je specifieke dieetrestricties hebt.

Volg je ons ook op Facebook en Instagram?