Wat zijn de oorzaken van een depressie? Dit zijn 5 mogelijke oorzaken
Een depressie kan meerdere oorzaken hebben, zoals grote levensgebeurtenissen, eenzaamheid, kwetsbare genen of lichamelijke ziektes.
© Getty Images

Een depressie kan op verschillende manieren ontstaan, maar het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat die oorzaak nou precies is. Meestal is het een samenspel van verschillende tegenslagen, waardoor de druppel valt die de emmer doet overlopen. De oorzaak vinden van je depressie is vaak de sleutel tot de eerste stappen richting herstel. Rocco Hoekstra, psychiater bij Antes, zet verschillende oorzaken van een depressie op een rij. Dit zijn de symptomen van een depressie.
Welke stof mis je als je een depressie hebt?
‘Vroeger dacht men dat neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine een rol spelen bij het ontstaan van depressies,’ vertelt Hoekstra. Dat idee is wat achterhaald. ‘Neurotransmitters zijn waarschijnlijk niet direct de oorzaak voor een depressie, maar kunnen zeker een onderdeel zijn van de oplossing.’ Dit zijn de verschillende behandelingen van een depressie.
Wat zijn oorzaken van een depressie?
Kwetsbaar psychologisch profiel
Volgens Hoekstra is een veelvoorkomende oorzaak van een depressie een kwetsbaar psychologisch profiel. Dit houdt in dat de depressie vooral ontstaat door hoe je omgaat met problemen. ‘Ben je daar heel dwangmatig in of juist heel nonchalant? Zo heeft iedereen z’n eigen karakter waarbij de een misschien wat sneller een depressie krijgt dan de ander.’ Psychologische therapie als behandeling helpt vaak bij een kwetsbaar profiel.
Grote levensgebeurtenissen
‘Ook grote gebeurtenissen kunnen de oorzaak zijn van een depressie,’ vertelt Hoekstra. Zo kunnen een verhuizing, scheiding, werkconflicten of een relatiebreuk voor extra stress zorgen. Als je deze stress niet verwerkt, ontstaat er een disbalans tussen wat je móet verwerken en wat je kán verwerken. Zó ga je om met een depressie in je relatie.
Lichamelijke oorzaken van een depressie
Hoe functioneert het brein van iemand die biologisch kwetsbaarder is voor een depressie? ‘Dit heeft te maken met de verbindingen tussen hersencellen en in welk klimaat die hersencellen liggen.’ Hoekstra vertelt dat niet alleen de gezondheid van je hersenen je biologische kwetsbaarheid voor een depressie bepalen. ‘Ook je schildklier en je darmen beïnvloeden je hersenen en kunnen dus bijdragen aan stemmingsklachten.’ Als een depressie geen duidelijke oorzaak heeft, lijkt dit te komen door een kwetsbare biologie. Dit zijn vaak wel ernstige depressies, maar ze komen ook minder vaak voor.
Kwetsbare tijden
‘Bij studenten komen vaak psychische klachten voor,’ vertelt Hoekstra. Hij legt uit dat dit waarschijnlijk komt omdat je brein op die leeftijd nog niet helemaal volgroeid is. Maar juist in deze levensfase veranderen er veel dingen, zoals een nieuwe studie, het werkleven en relaties die veranderen. Maar je brein is hiervoor nog niet genoeg ontwikkeld. Niet alleen je eigen leeftijd, maar ook het seizoen kan je stemming beïnvloeden. Dit moet je weten over een winterdepressie.
Andere psychische ziektes
Je kunt tijdens een depressie ook last hebben van een andere psychische ziekte, zoals een alcohol- of drugsverslaving. Ook kan een angst- of persoonlijkheidsstoornis een depressie veroorzaken. Het is goed om erachter te komen of een depressie juist de oorzaak of het gevolg is van een andere psychische ziekte, om de kern van het probleem te achterhalen.
Hulp nodig om de oorzaak van jouw depressie te achterhalen? Maak dan een afspraak bij je huisarts of psychiater.