Vanaf dit gewicht hoor jij officieel bij de bankdrukelite

Zo'n persoonlijk record dwing respect af bij je medesporters.

© Getty Images - Jun

Wanneer hoor je bij de bankdrukelite?

Hoe ver we ook van gymbro gedrag vandaan willen blijven: een indrukwekkend bankdrukrecord is iets wat we allemaal wel willen. Vanaf welk gewicht is jouw inspanning onder de bar daadwerkelijk indrukwekkend? Wanneer ben je slechts een beginner en vanaf welk gewicht behoor jij tot de bankdrukelite? We zetten het voor je uiteen.

Je bankdruk PR verbeteren

Voordat je de limieten van je kracht opzoekt, is het belangrijk om je techniek te verfijnen. Zorg dat je de meest voorkomende bankdrukfouten niet maakt zodat je geen blessures oploopt. Voor een veilige schouderpositie bankdruk je met een arch in je rug en creëer je, door je tenen hard in de grond te drukken, een goede leg-drive. Techniek op orde maar lukt het je toch maar niet om tot een nieuw PR te komen? Zo doorbreek je eenvoudig een bankdruk plateau. Vaak heeft het halen of falen van een recordlift ook met zelfvertrouwen te maken. Als jij doodsbang bent om de stang op je gezicht te laten vallen leidt dat af. Logisch. Vraag daarom altijd of iemand je bij je PR-lift kan spotten.

Wat maakt een goede spotter?

Een goede spotter kan je precies de mentale support geven die je nodig hebt bij je recordbrekende lift. Het vinden van een goede spotter is zo makkelijk nog niet. Weten hoe je om moet gaan met je eigen gewichten is één ding. Spotten is een andere tak van sport. Zo helpt het echt niet als je spotter met z'n kruis boven je hoofd gaat hangen en is er niets ergers dan een spotter die de stang op tilt voordat je de limieten van je kracht hebt bereikt. Wees scherp op deze kenmerken van een goede spotter bij het bankdrukken.

Wat is een goed bankdrukgewicht?

Goed, je bent weer helemaal bijgepraat over alles bankdrukken. Dan komen we nu aan bij de hoofdmoot. Vanaf welk bankdrukgewicht mag je pochen tegen je vrienden, en bij welk gewicht moet je nog even doortrainen?

Je PR hangt natuurlijk van veel factoren af. Je geslacht, leeftijd en gewicht zijn de belangrijkste. Een vuistregel voor mannen is ongeveer het volgende:

  • Beginnende sporters: 1x lichaamsgewicht
  • Gemiddelde sporters: 1 - 1,5x lichaamsgewicht
  • Gevorderde sporters: 1,5 - 2x lichaamsgewicht

Strength Level's krachtstandaard

Om al het bovenstaande wat inzichtelijker te maken creëerde Strenght Level een krachtstandaard op basis van 6 categorieën:

  1. Beginner (0-6 maanden trainingservaring)
  2. Nieuweling (6-12 maanden trainingservaring)
  3. Gemiddeld (1-2 jaar trainingservaring)
  4. Gevorderd (3-4 jaar trainingservaring)
  5. Elite (5+ jaar trainingservaring)

Check hieronder in welk van deze vijf categorieën jij valt (Lichaamsgewicht en PR's in KG):


Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.