Lijnzaad: dit moet je er allemaal over weten

Update: 2 mei om 11:22

Is het alleen vogelvoer, of ook gezond?

© Getty Images - da-kuk

gettyimages-1066530700

Lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad, is een klein zaadje boordevol essentiële voedingsstoffen. Het wordt steeds populairder vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. In dit artikel duiken we dieper in op wat lijnzaad precies is, welke voordelen het biedt, hoe je het kunt gebruiken en waar je op moet letten bij het toevoegen van lijnzaad aan je dieet.

Wat Is lijnzaad en waarom is het gezond?

Lijnzaad zit boordevol met essentiële voedingsstoffen, waaronder vezels, omega-3-vetzuren, lignanen en verschillende vitaminen en mineralen. Voor krachtsporters is het toevoegen van noten en zaden een simpele manier om wat extra eiwitten én voedingsstoffen toe te voegen aan je maaltijd.

De voedingsstoffen in lijnzaad

Lijnzaad bevat veel goede voedingsstoffen waaronder vezels, omega-3 vetzuren en lignanen. Verder bevat lijnzaad vitaminen en mineralen zoals vitamine B1 en B6, foliumzuur calcium magnesium en fosfor. Tot slot zitten er veel eiwitten in lijnzaad. 15% van het gewicht van lijnzaad bestaat uit eiwitten.

Gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Die voedingsstoffen die we hierboven opsomde, zijn verantwoordelijk voor meerdere gezondheidsvoordelen. Zo zorgen de vezels voor een goede darmgezondheid en het vetzuur is goed voor hart en hersenen. Antioxidanten in lignanen vervullen een belangrijke rol in het minimaliseren van vrije radicalen in het lichaam en kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. En tsja, we hoeven je niet uit te leggen wat eiwitten uit lijnzaad voor jou als sporter kunnen betekenen toch?

Hoe gebruik je lijnzaad en waar moet je op letten?

Oké, dus lijnzaad is gezond. Maar als je dit nog nooit gebruikt hebt, hoe ga je dit dan in je maaltijden verwerken en waar moet je op letten? Geen zorgen, we hebben dit alvast voor je op een rijtje gezet.

Verschillende vormen van lijnzaad en hoe je ze toevoegt aan je dieet

  1. Lijnzaadolie: Lijnzaadolie is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren. Je kunt het gebruiken als dressing voor salades of toevoegen aan smoothies.
  2. Heel lijnzaad: Heel lijnzaad kan worden toegevoegd aan yoghurt, havermout, muesli of zelfgebakken brood. Het is belangrijk om het lijnzaad te malen voordat je het eet om de voedingsstoffen beter te kunnen opnemen.
  3. Lijnzaadmeel: Lijnzaadmeel is gemalen lijnzaad en kan worden gebruikt als een glutenvrij alternatief voor bloem in bakrecepten.
  4. Lijnzaadpasta: Je kunt lijnzaad ook malen tot een pasta en deze toevoegen aan smoothies, sauzen of als bindmiddel in gerechten.

Aandachtspunten bij het gebruik van lijnzaad

Let op! Er bestaat ook zoiets als teveel van het goede. Het eten van te veel lijnzaad kan namelijk leiden tot verstopping of zelfs vergiftiging. Die verstopping komt door de vezels in het product. Wanneer je te weinig water drinkt terwijl je lijnzaad eet, kan dit ervoor zorgen dat je lastiger naar het toilet kunt.

Tot slot kan een overvloed aan lijnzaad tot cyanidevergiftiging leiden. Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden en het lichaam kán deze omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). In de meeste gevallen kan het geen kwaad, maar waarom de goden verzoeken? Het voedingscentrum adviseert om niet meer dan 28 gram lijnzaad per dag te eten.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?