Mangaan: waar zit dit sporenelement in?

Een essentieel sporenelement.

© Getty Images - Cavan Images

gettyimages-960972760

Heb je wel eens van mangaan gehoord? Klinkt exotisch, is het niet. Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren, aldus het Voedingscentrum.

Waar zit mangaan in?

Wat eerst belangrijk is om te weten, is dat het lichaam mineralen en spoorelementen niet zelf kan aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. Er zijn essentiële (onmisbare) en niet-essentiële mineralen en spoorelementen. Voor essentiële mineralen en spoorelementen bestaan aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt. Mangaan is er zo een. Maar geen zorgen, want mangaan is aanwezig in veel voedingsmiddelen, zij het meestal in kleine hoeveelheden. Enkele van de beste natuurlijke bronnen van mangaan zijn:

  1. Noten en zaden, zoals hazelnoten, pecannoten, amandelen en pompoenzaden.
  2. Volkoren granen, zoals havermout en zilvervliesrijst.
  3. Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool.
  4. Theeblaadjes.
  5. Peulvruchten, zoals bonen en linzen — ook rijk aan element borium.

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid mangaan varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar over het algemeen wordt aanbevolen om tussen 1,6 en 2,3 milligram per dag te consumeren.

Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.