Kalium: waarom je meer wil weten over dit onmisbare mineraal
Een mineraal dat zeker niet vergeten mag worden. Zó speelt kalium een belangrijke rol bij het reguleren van je bloeddruk.
© Getty Images

Misschien doet het mineraal kalium niet direct een belletje rinkelen. Wel kunnen we je zeggen dat kalium een erg belangrijk mineraal is dat onder andere betrokken is bij het regelen van je bloeddruk. In dit artikel vertellen we je meer over de functies van kalium en hoe het zit met voeding en eventuele extra aanvulling met tabletten en/of supplementen.
Wat doet kalium in het lichaam?
Als je nog nooit van het mineraal kalium hebt gehoord, vraag je je misschien af wat kalium is en welke functies kalium heeft. Kalium werkt samen met chloride en natrium om de vochtbalans en bloeddruk onder controle te houden. Zout bestaat uit natriumchloride en en te veel natrium leidt tot een hoge bloeddruk. De tegenhanger van natrium is kalium. Kalium werkt bloeddruk verlagend. Het eten van voeding die rijk is aan kalium, heeft daarom een positieve invloed op je bloeddruk. Goed om te weten dus.
Kalium en natrium zorgen samen ook voor een goede zenuwgeleiding en het op de juiste wijze samentrekken van de spieren. Je leest het al: kalium is zeker een onmisbaar mineraal.
Kaliumwaarden
Er zijn bepaalde symptomen die horen bij een tekort aan kalium. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, spierzwakte en obstipatie. Neem bij twijfel, altijd contact op met je huisarts. Je kunt je kalium gehalte namelijk niet zelf testen. De normaalwaarden van kalium in je bloed liggen tussen de 3,5 en 5,1 mmol/liter. Dit wordt door je nieren geregeld. Zowel bij een tekort, als bij een overschot aan kalium zal het lichaam reageren en dit levert dus fysieke klachten op. Bij het volgen van een normaal voedingspatroon zullen je kaliumwaarden normaal zijn en zal er niet snel een tekort ontstaan. Wel zijn er natuurlijk altijd situaties waarbij dit wel het geval is. Denk bijvoorbeeld aan langdurige ondervoeding, anorexia nervosa en veel braken. Daarnaast kan alcohol ook zorgen voor een verlaagde kalium waarde.
Bloeddruk en vochtbalans
Zoals al eerder aangegeven, is kalium betrokken bij het regelen van de bloeddruk en de vochtbalans. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er redelijk wat bewijs is voor het positieve effect van kalium op de bloeddruk. Hiermee neemt de kans op een beroerte en (coronaire) hartziekten af. Daarnaast lijkt er ook steeds meer bewijs te zijn voor het positieve effect van kalium op (leeftijds-gerelateerd) botverlies en de hoeveelheid nierstenen.
Kalium en voeding
Wat betreft voeding wordt er gezegd dat het belangrijk is om voldoende fruit en groente te eten. Zo krijg je voldoende kalium binnen. In dit artikel lees je in welke voedingsmiddelen veel kalium zit.
Kalium en tabletten
Tegenwoordig zijn bijna alle vitamines en mineralen als supplement te verkrijgen. Kalium tabletten zijn alleen nodig bij een kaliumtekort en dit gaat vaak in overleg met de huisarts. Je kaliumwaarden zijn niet snel te hoog, maar door bijvoorbeeld het slikken van bepaalde medicijnen of bij kaliumtabletten van 5 tot 7 gram per dag, kunnen nadelige effecten ontstaan. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met je huisarts.