Dít wil je allemaal weten over het mineraal fosfor
Een misschien nog onbekend mineraal, dat wel zeker even je aandacht verdient.
© Getty Images

Fosfor staat waarschijnlijk niet in je top drie van meest bekende mineralen, maar toch verdient het zeker even je aandacht. Het mineraal levert namelijk een aantal interessante gezondheidsvoordelen op, waar je zeker meer over wilt weten.
Wat is de functie van fosfor?
Laten we bij het begin beginnen. Fosfor is een mineraal en speelt een rol bij verschillende lichaamsfuncties. Zo werkt fosfor met calcium samen en houden ze zo een sterk gebit en skelet in stand. 85% van fosfor wordt aangetroffen in de botten. De overige 15% wordt verspreid via je bloed en de zachte weefsels. Fosfor speelt ook een rol bij het vrijmaken van energie uit voeding. Het mineraal activeert enzymen waardoor je je dus energieker gaat voelen.
De nieren, botten en darmen reguleren het fosfor-gehalte in je lichaam. Zowel mannen als vrouwen boven de achttien jaar moeten 550 milligram fosfor per dag zien binnen te krijgen. Er is door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) geen bovengrens vastgesteld. Wel is er gezegd dat een volwassen persoon zo’n 3000 milligram fosfor per dag zou moeten kunnen verdragen.
Wat als je een tekort aan fosfor hebt?
De kans op een fosfor- tekort of overschot is heel klein, maar je lichaam kan zeker niet zonder dit mineraal. De volgende symptomen kunnen wijzen op een fosfortekort:
- Geen eetlust
- Bloedarmoede
- Spierzwakte
- Botpijn
- Verhoogd risico op infecties
- Verwarring
- Paresthesieën
Wat gebeurt er als je te veel fosfor binnenkrijgt?
Over het algemeen zal je niet snel te maken krijgen met een fosforoverschot. Als er al een overschot is, lost je lichaam dit vaak zelf weer op. Bij oudere mensen kan de oorzaak van een fosforoverschot zijn dat de nieren niet meer goed werken. Uiteindelijk kan een te veel aan fosfor ervoor zorgen dat de hoeveelheid calcium in je botten en de rest van het lichaam afneemt. Dit kan leiden tot botontkalking.
Waar zit veel fosfor in?
Fosfor komt in veel voedingsmiddelen voor. Denk bijvoorbeeld aan melk, kaas, yoghurt, peulvruchten rood vlees, volkorenproducten, zalm, groenten, noten en zaden. De keuze is reuze. Dit betekent dan ook dat je over het algemeen niet snel een tekort oploopt. De kans op een overschot is ook klein.
Een te laag fosforgehalte komt vaak niet door je dieet, maar heeft eerder te maken met het slikken van medicijnen zoals maagzuurremmers. Een te hoog calciumcarbonaatgehalte kan dit ook veroorzaken. Hierdoor neemt je lichaam fosfor mogelijk niet goed op en dan kan het nodig zijn om extra fosfor bij te slikken. Bij twijfel, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?