Dit wil je allemaal weten over het spoorelement selenium
Selenium: je lichaam heeft er maar weinig van nodig, maar het speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties.
© Getty Images

Selenium en silicium worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar verschillen in functie toch wel degelijk van elkaar. Zo is selenium een spoorelement dat zich in de lever bevindt en onder andere belangrijk is voor de bescherming van de rode bloedlichaampjes en een goede werking van je schildklier.
Wat is selenium en waar zit het in?
Selenium is een spoorelement en dit betekent dat je lichaam er maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft. Selenium bevindt zich in de lever en heeft een aantal belangrijke functies. Zo beschermt het de rode bloedlichaampjes, maakt het zware metalen die weleens in voeding voorkomen minder schadelijk en stimuleert het een optimale werking van de schildklier. Lees in dit artikel welke voeding veel selenium bevat.
Waar is selenium goed voor?
Selenium en zink zijn antioxidanten die je lichaam beschermen en je immuunsysteem hiermee een boost geven. Antioxidanten staan er namelijk om bekend oxidatie tegen te gaan, die mogelijk je lichaamscellen beschadigen. Door voldoende selenium en zink binnen te krijgen zorg je goed voor je immuunsysteem. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium bij zowel mannen als vrouwen boven de 18 jaar, ligt rond de 70 microgram.
Selenium supplement: nodig of overbodig?
Als je gevarieerd eet, komt normaal gesproken een seleniumtekort niet zo heel snel voor. Of het voor jou nodig is om een selenium supplement bij te slikken, is moeilijk te zeggen. Vaak is het verstandig om met je huisarts hierover in gesprek te gaan. Hij of zij kan dan onderzoeken of er sprake is van een tekort en eventueel een supplement adviseren. Het allerbeste is om erop te letten dat je voeding zo gevarieerd mogelijk is. Je mag er dan vanuit gaan dat je dan ook voldoende selenium binnenkrijgt. Lees hier wat de symptomen zijn van een seleniumtekort.