Te hoog kalium: dit zijn de symptomen en gevolgen

Een te hoog kalium ontstaat gelukkig niet zomaar. Wij vertellen je hoe dit wél kan en welke symptomen hierbij horen.

© Getty Images

kalium te hoog

Kalium is een mineraal dat onder andere samenwerkt met chloride en natrium om de vochtbalans en bloeddruk onder controle te houden. Kalium werkt hierbij bloeddrukverlagend. Daarnaast werken kalium en natrium ook samen om de zenuwgeleiding en spiersamentrekking goed te houden. Een heleboel belangrijke functies dus.

Kalium te hoog

De normaalwaarden van kalium in je bloed liggen tussen de 3,5 en 5,1 mmol/liter. Dit wordt door je nieren geregeld. Zowel bij een kalium tekort als bij een overschot aan kalium zal het lichaam reageren en dit levert dus fysieke klachten op. Je vraagt je misschien af hoe een te hoog kalium kan ontstaan. Geen zorgen, normaal gesproken zal er niet snel een te hoog kalium-gehalte ontstaan. Je nieren zorgen er namelijk voor dat je het te veel aan kalium weer uit plast, om zo de balans te behouden.

Oorzaken kalium te hoog

Er zijn enkele situaties waarbij kalium toch te hoog kan zijn. Mogelijke oorzaken hiervan van een te hoog kalium, ook wel hyperkaliëmie genoemd, zijn:

  • Een verminderde nierwerking (bijvoorbeeld nierfalen door uitdroging).
  • Het slikken van bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen.
  • Het syndroom van Adisson (te weinig hormonen die de aan- en afvoer van kalium regelen).
  • Overmatig gebruik van kalium tabletten of te veel alcohol kan ook zorgen voor een te hoog kalium. Dit laatste gebeurt doordat alcohol zorgt voor spierafbraak. De spier bevat kalium, maar doordat deze beschadigd raakt, komt kalium vrij en belandt in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat een te hoog kalium.

      Bovenstaande situaties zijn uitzonderlijk, maar niet onmogelijk en het is handig om te weten hoe een te hoog kalium kan ontstaan.

      Wat doet kalium met je bloeddruk?

      Er zijn verschillende symptomen die horen bij een te hoog kalium. Wel is het belangrijk om te weten dat er ook mensen zijn die geen symptomen ervaren en alsnog een te hoog kalium-gehalte in het bloed hebben.

      • Zwak of vermoeid gevoel
      • Tintelingen
      • Lage bloeddruk
      • Benauwdheid
      • Spierverlamming of spierzwakte
      • Hartritmestoornissen
      • In ernstige gevallen: een hartstilstand

      Andere symptomen die horen bij een te hoog kalium, zijn: trage hartslag, lage bloeddruk en misselijkheid. De lage bloeddruk ontstaat dus doordat kalium je bloeddruk verlaagt en er dus te veel kalium in je bloed aanwezig is.

      Wat mag je niet eten als je kalium te hoog is?

      Je wil natuurlijk dat je kalium-gehalte binnen de normaalwaarden blijft. Als deze toch te hoog is, wil je je kalium verlagen. Het helpt in ieder geval om voedingsproducten die veel kalium bevatten, even niet te eten. Denk bijvoorbeeld aan: aardappelen, bepaalde fruit- en groentesoorten, koffie en vruchtensap.

      Hoe krijg ik mijn kalium naar beneden?

      Als je last hebt van bovenstaande symptomen of twijfelt of je kalium misschien te hoog is, is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Hij of zij kan onderzoek verrichten en een passend behandelplan opstellen, mocht dit nodig zijn. Zo kun je een kalium-arm dieet volgen of bepaalde medicatie voorgeschreven krijgen.

      Zoals we eerder al zeiden: als je gevarieerd eet, zal er niet snel een te hoog kalium ontstaan. Er zijn altijd uitzonderingen, maar gelukkig zijn er dan professionals die kunnen helpen. Lees in dit artikel in welke voedingsmiddelen kalium zit.

      Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?