Een selenium tekort: dit zijn de symptomen

Deze symptomen wijzen mogelijk op een selenium tekort.

© Getty Images

selenium

Als je nog nooit hebt gehoord van selenium, dan is het nu tijd om je hierin te verdiepen. Selenium is een spoorelement en dit betekent dat je lichaam er maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft. Toch heeft dit spoorelement een aantal belangrijke functies. Zo beschermt het de rode bloedlichaampjes, maakt het zware metalen die weleens in voeding voorkomen minder schadelijk en stimuleert het een optimale werking van de schildklier. Daarnaast beschermt selenium het lichaam tegen oxidatieve stress.

Uit een studie, waarbij 25 onderzoeken werden geanalyseerd, kwam naar voren dat als het seleniumgehalte in het bloed 50% steeg, de kans op de ontwikkeling van een hartziekte met 24% afnam. Je merkt het al: dit spoorelement kunnen we zeker niet missen.

Hoe ontstaat selenium tekort?

We kunnen je alvast geruststellen: je loopt niet snel een selenium tekort op. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor volwassenen (> 18 jaar) ligt rond de 70 microgram per dag. De bloedwaarde van selenium moet bij mannen tussen de 0,91 en 7,47 nmol/L liggen. Zowel een tekort als een overschot aan selenium kan leiden tot lichamelijke symptomen.

Wat zijn de symptomen van een selenium tekort?

Een seleniumtekort kan tot de volgende symptomen leiden:

  • Vermoeidheid
  • Spierzwakte
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Haaruitval

Kun je te veel selenium innemen?

In uitzonderlijke situaties kan een selenium tekort ontstaan, maar kan er ook een overschot aan selenium ontstaan? Door voeding zal je niet snel te veel selenium innemen. Wel kan het innemen van supplementen zorgen voor een te hoog selenium. Je kunt dan klachten krijgen zoals verlies van haar, nagels en tanden. Daarnaast kan ook je zenuwstelsel aangetast worden. Om deze klachten te voorkomen, is er door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. Voor volwassenen (>18 jaar) ligt deze op 255 micogram per dag.

Hoe krijg je genoeg selenium binnen?

Zoals met de meeste dingen het geval is: zolang je niet overdrijft is er niets aan de hand en zal er niet snel een selenium tekort of -overschot ontstaan. In dit artikel lees je in welke voeding selenium zit.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?