Alles wat je wil weten over calcium
Bij calcium leg je al snel de link met melk en sterke botten, maar dit mineraal heeft nog veel meer belangrijke functies.
© Getty Images

Iedereen weet wel iets over calcium. Vooral de link met melk en sterke botten wordt al snel gelegd, maar waar is calcium eigenlijk? Waar is calcium goed voor en hoeveel calcium dien je op een dag binnen te moeten krijgen? Wij geven antwoord op al deze prangende vragen.
Waar is calcium goed voor?
Calcium draagt bij aan de aanmaak van weefsels en cellen, zorgt voor een normale prikkeloverdracht in de zenuwen, ondersteunt de spijsvertering, helpt energie vrij te maken uit voeding en zorgt voor het transport van andere mineralen in je lijf. Voor ieder mens is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, maar voor sporters helemaal. Door zweten verlies je namelijk ook calcium, dat je vervolgens wel weer moet aanvullen. Calcium vervult dus een aantal belangrijke functies in het lichaam en is daarom onmisbaar.
Door calcium te combineren met magnesium en zink, zou je nog meer gezondheidsvoordelen ervaren. Zo zou deze combinatie ervoor zorgen dat het versterken van je botten op verschillende manieren wordt ondersteund.
De combinatie calcium en vitamine D
Het is het allerbeste om calcium via voeding binnen te krijgen. Om ervoor te zorgen dat je lichaam calcium goed opneemt, komt vitamine D ook nog even om de hoek kijken. Vitamine D stimuleert namelijk de opname van calcium. Vette vis en eieren bevatten bijvoorbeeld vitamine D. Door de aanwezigheid van vitamine D, wordt calcium via het bloed in de botten opgenomen. Dit is waarom vitamine D onmisbaar is voor de opname van calcium.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Calcium kun je ook als supplement innemen, maar of dit nodig is, is van verschillende factoren afhankelijk. Calcium tabletten kunnen namelijk helpen zijn als je vegan bent, last hebt van botontkalking of een ziekte hebt waarbij de opname van calcium wordt beperkt. Je kunt zelf berekenen hoeveel calcium je ongeveer binnenkrijgt op een dag en of dit in de buurt komt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Bij mannen tussen de 25 en 69 jaar ligt dit rond de 950 milligram. De normale bloedwaarde van calcium ligt tussen de 2,10 en 2,55 mmol/l (millimol/liter). Als de calcium waarde hiervan afwijkt, is nader onderzoek soms nodig. Heb je last van symptomen die horen bij een tekort of juist een te hoog calcium? Dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Calcium tabletten: zijn ze gevaarlijk?
De meest veilige en effectieve manier om calcium binnen te krijgen is door je voeding. Soms wordt weleens de vraag gesteld of het innemen van calcium tabletten gevaarlijk is. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Om alle controverse te vermijden, kun je het beste je calciuminname onder de loep nemen en vervolgens eventueel je dieet aanpassen. Vaak lukt het zo ook al om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium te komen. Maar nogmaals: bij twijfel, neem contact op met een huisarts. Lees hier over alles een teveel aan calcium.
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?