Silicium: kun je een tekort oplopen en wat zijn de symptomen?
Silicium is een spoorelement met positieve gezondheidseffecten. Kan er ook een tekort ontstaan en wat zijn de symptomen hiervan?
© Getty Images

Silicium komt van nature al in het menselijk lichaam voor, maar is ook als supplement te verkrijgen. Silicium heeft een positief op de conditie van huid, haar en nagels. Bestaat er zoiets als een silicium tekort en welke klachten horen hier dan bij?
Silicium: een onmisbaar mineraal
De laatste tijd wordt er vaker gesproken over silicium en de fijne voordelen die het op zou leveren voor, onder andere, huid, haar en nagels. Naast deze uiterlijke voordelen, heeft silicium ook een positief effect op botten, spieren en tanden. Het mineraal zit voornamelijk in bindweefsels, maar ook in je nieren, longen en lever. Silicium behoort tot de groep spoorelementen, wat eigenlijk wil zeggen dat je lichaam er maar weinig van nodig heeft.
Het belangrijke spoorelement zou een rol spelen bij de totstandkoming van collageen, bindweefsel en botmineraal. Uit onderzoek blijkt dat silicium een positieve gevolgen heeft voor je haar als gevolg van het slikken van een supplement (9 maanden lang dagelijks 10 mg). Dit is natuurlijk allemaal heel positief, maar aangezien het een spoorelement betreft en je lichaam er dus maar weinig van nodig heeft, bestaat er dan wel een kans op een tekort?
Een silicium tekort: welke symptomen horen hierbij?
Over het algemeen zou een gezond, gevarieerd voedingspatroon ervoor moeten zorgen dat je geen silicium tekort oploopt. Wel is het goed om te vermelden dat je lichaam dit mineraal mogelijk niet goed opslaat en je nieren het wegspoelen. Slap, dof haar, haaruitval en een verminderde huidkwaliteit, zouden dan mogelijk kunnen wijzen op een silicium tekort. Andere klachten die eventueel passen bij een silicium tekort zijn, zijn:
- Breekbaar haar: het haar glanst minder en haaruitval neemt eventueel toe.
- Kwetsbare nagels: een tekort zorgt er mogelijk voor dat nagels minder sterk zijn en sneller afbreken.
- Verminderde huidelasticiteit: silicium is belangrijk voor collageenvorming en een tekort kan zorgen voor een dunnere huid. Rimpels worden ook eerder zichtbaar.
- Slechtere wondgenezing: een tekort aan silicium zou ertoe kunnen leiden dat wonden trager zouden genezen.
- Zwakkere botten: silicium bevordert de opname van calcium in de weefsels. Een tekort leidt tot verminderde botdichtheid en een verhoogde kans op osteoporose.
Hoe lang duurt het voordat silicium werkt?
Je bent vast bekend met het bestaan van silicium supplementen. Vooral de druppels zijn populair. Ervaringen en bijwerkingen zijn op dit moment nog niet bekend. Daarnaast is het ook niet helemaal duidelijk of en wanneer een silicium supplement effect heeft.
Wel is het natuurlijk altijd beter om silicium door middel van een gevarieerd voedingspatroon binnen te krijgen. Als je twijfelt aan een eventueel tekort of je hebt klachten die hier mogelijk op wijzen, dan is het verstandig om eerst contact met je huisarts op te nemen, alvorens te starten met suppletie.