Is de Schijf van Vijf inmiddels achterhaald?

Digital Editor

Is de Schijf van Vijf een ouderwets model, of is het nog steeds doeltreffend?

© Getty Images

schijf van vijf

Waarschijnlijk werd je op de basisschool al doodgegooid met de 'Schijf van Vijf': de visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon, bedacht door het Voedingscentrum. Ondanks dat deze schijf door de jaren heen wel is geüpdatet, is de vraag: werkt 'ie nog steeds doeltreffend? Of is de Schijf van Vijf inmiddels achterhaald?

De basisprincipes van de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zou jou kunnen helpen om gezonder én duurzamer te eten. De basisprincipes van de Schijf van Vijf zijn:

  • Veel groenten en fruit
  • Vooral volkoren producten
  • Meer plantaardig
  • Zachte en vloeibare vetten
  • Dranken zonder suiker
  • Als je verder gezond eet, kun je af en toe prima iets buiten de schijf eten

Verandering Schijf van Vijf

'Vroeger' was de Schijf van Vijf ingedeeld in vijf groepen: alle groente en fruit, alle zuivel, alle graanproducten, al het vlees en alle vetten. In de Schijf van Vijf van tegenwoordig staan alle producten die de meeste gezondheidsvoordelen hebben. Producten zoals bewerkt vlees, groente waaraan zout is toegevoegd, gezoete zuivel en harde vetten zijn hiermee dus verdwenen uit de Schijf van Vijf, en er zijn juist meer plantaardige producten toegevoegd.

Is de Schijf van Vijf inmiddels achterhaald?

Hoewel de Schijf van Vijf dus inmiddels is geüpdatet, zijn er nog verschillende tegengeluiden te bemerken en wordt de Schijf regelmatig bestempeld als achterhaald. Zo is de Schijf gebaseerd op gemiddelde waarden waardoor 'ie nooit voor iedereen perfect kan zijn. Daarnaast vertelt diëtiste Lobke Faasen aan NOS dat ze vindt dat het Voedingscentrum 'krampachtig en spastisch' doet over plantaardig eten en er nog te veel dierlijke producten in de Schijf van Vijf staan. Het Voedingscentrum schrijft in een reactie hierop dat de traditionele Schijf van Vijf niet volledig plantaardig is 'omdat er aan bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, positieve gezondheidseffecten worden toegeschreven.'

Conclusie over Schijf van Vijf

Wat is de conclusie over de Schijf van Vijf, met zoveel verschillende geluiden? Allereerst willen we melden dat de Schijf van Vijf een gebruiksvriendelijke richtlijn is, die jou kan helpen bij het maken van gezonde keuzes qua voeding, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast is het belangrijk om te melden dat de Schijf van Vijf niet meer is dan een goede richtlijn, gebaseerd op gemiddelden. Voedingsadviezen veranderen regelmatig en het verschil in persoonlijke behoeftes kan enorm zijn. Baseer je hele dieet niet op één advies, maar combineer dit soort adviezen met jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Zo vind je vanzelf jouw eigen Schijf van Vijf.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Video