De Wim Hof-methode onder de loep: werkt 't eigenlijk wel?
Nieuw onderzoek laat zien dat er geen positieve gezondheidseffecten werden gevonden bij kandidaten na 15 dagen Wim Hoffen. Hoe zit dit precies?
© Getty Images - CharlieChesvick

In ijskoud water springen is synoniem geworden met Wim Hoffen. Niet dat de twee precies hetzelfde zijn: je kunt namelijk ook 'genieten' van winterzwemmen zonder de Wim Hof-methode (WHM). Bij deze methode staan je fysieke en mentale welzijn centraal, waarbij blootstelling aan kou wordt gecombineerd met ademhalingsoefeningen en meditatie. Maar wat zijn de voordelen hiervan? In nieuw onderzoek werden geen positieve gezondheidseffecten gevonden bij kandidaten die 15 dagen de Wim Hof-methode .
Het onderzoek
Tijdens de studie werden tweeënveertig deelnemers verdeeld over twee groepen: een interventiegroep en een controle groep. Gedurende een periode van vijftien dagen voerde de interventiegroep dagelijks de Wim Hof-methode uit. Hierbij werd onder andere gelet op de bloeddruk, de hartslag, pijn en stress tijdens de blootstelling aan kou. Uit het onderzoek bleek dat het dagelijks uitvoeren van de WHM geen positieve effecten had op bovengenoemde cardiovasculaire en psychologische parameters.
Kanttekeningen bij onderzoek
Periode van het onderzoek
Vijftien dagen is een relatief korte periode om echt iets te kunnen zeggen over de positieve (of negatieve) effecten op lange termijn. Daarnaast zijn er ook studies die aantonen dat de blootstelling aan koud water (niet per se de Wim Hof-methode) wél positieve effecten kan hebben voor de gezondheid - al is een ijskoud bad niet goed voor spierherstel, zoals soms gedacht wordt.
Andere onderzoeken
In dit onderzoek uit 2019 werden volwassenen met een soort ontstekingsziekte aan de gewrichten acht weken lang gevolgd terwijl zij dagelijks de WHM uitvoeren. Na acht weken vertoonde de interventiegroep een vermindering van bepaalde ontstekingswaarden vergeleken met de controlegroep. Uit dit onderzoek uit 2023 blijkt ook dat de Wim Hof-methode veelbelovende resultaten ziet bij mensen met ontstekingen.
Ademhalingsoefeningen
Daarnaast weten we ook dat ademhalingsoefeningen positieve effecten kunnen hebben: 'Als je gestrest bent, adem je vaak oppervlakkig en snel', zegt psycholoog Lotte Sloothaak. Hierdoor wordt ons sympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat ons lichaam voorbereidt op actie. Je hartslag versnelt, je spieren spannen zich aan, en je voelt je meer gestrest dan ooit. Door middel van ademhaling kun je tot rust komen.'
Winterzwemmen
Bij de Wim Hof-methode stel je je lichaam ook bloot aan kou. Finse wetenschappers onderzochten al eerder wat de voordelen zijn van winterzwemmen. Wat bleek? De zwemmers voelden zich na de winterzwemperiode van vier maanden krachtiger, energieker, actiever en levendiger dan de controlegroep (die géén duik namen). Alle zwemmers die last hadden van reuma, fibromyalgie of astma, meldden dat het zwemmen in de winter de pijn had verlicht.
Conclusie
Als jij je goed voelt door in ijskoud water te springen, moet je dit lekker doen. Pas alleen wel op met blootstelling aan ijzige temperaturen in water, al helemaal wanneer je dit combineert met de ademhalingstechnieken van Wim Hof: doe de ademhalingsoefeningen nooit in het water, en ga niet alleen het water in. Sla jij dat ijsbad liever over? Begrijpen we ook.