Trap er niet in! Dit zijn de nominaties voor Gouden Windei 2023

Stem nu voor de prijs voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar volgens voedselwaakhond Foodwatch.

Vanaf half november kan het publiek een maand lang stemmen op wat zij de meest misleidende marketingtruc van 2023 vinden. Het product dat de meeste stemmen krijgt, wint medio december het Gouden Windei: de prijs die geen enkele voedselfabrikant wil. Voedselwaakhond Foodwatch vraagt met de verkiezing aandacht voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten structureel gebruiken om hun producten te verkopen. Welke producten waren in 2023 het meest misleidend? Dat lees je hier.

Gouden Windei 2023

Als een kip te weinig calcium binnenkrijgt, legt ze eieren zonder kalkschaal: een windei. Niet levensvatbaar of waardevol voor de verkoop. Daar komt de uitdrukking "Dat heeft hem/haar geen windeieren gelegd" vandaan — dit is dus wél waardevol geweest.

Het Meldpunt Misleiding van Foodwatch ontvang jaarlijks honderden klachten van teleurgestelde consumenten die zij onderzoekt, en waaruit zij de genomineerden voor Gouden Windei selecteert. 'Ieder huishouden is jaarlijks haast 2.000 euro kwijt aan boodschappen die wettelijk gezien misleidend zijn. Voor Nederland is dat bij benadering 8,7 miljard euro', vertelt Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. 'Het probleem is groot en structureel. De industrie is te vrij om consumenten te misleiden en gaat daarbij continue over de grens.' Mede door de verkiezing tot Gouden Windei én een petitie om de overheid aan het werk te zetten, hoopt Foodwatch dat bedrijven strenger aangepakt zullen worden. En dat mensen bewuster boodschappen doen. 'Met alle miljarden euro's die we kwijt zijn aan misleiding in het achterhoofd wordt het hoog tijd dat voedselfabrikanten via hoge boetes gaan "meebetalen."'

De genomineerden

Wat zijn de smerigste marketingtrucs van 2023 en wie heeft zijn klanten volgens Foodwatch dusdanig misleidt dat ze meedingen voor de prijs Gouden Windei van 2023? Dit zijn de genomineerden:

Hero B'tween Protein - lijn

Foodwatch vraagt zich af wat erger is: de onzinnigheid van dit duur 'extra protein' product — in een handje ongezouten pinda's zit al meer eiwit dan in zo'n reepje. Of het feit dat de verpakking voor de helft uit (gebakken) lucht bestaat.

Blue Band Roombeter

Goed voor wanneer je meer plantaardig wil eten, maar misleidend als je opzoek bent naar roomboter en door deze truc wordt misleid. Zit het in het zelfde kuipje, dezelfde wikkel, maar is een totaal ander product. Flauw!

Apple Bandit 0.0 Cider

Bij 0.0 cider verwacht je cider waar de alcohol uitgehaald is, toch? Bij dit product van Apple Bandit is dat in ieder geval niet wat je koopt. Wat je wel koopt is koolzuurhoudend water, appelsapconcentraat en suiker, een soort luxe appelsap dus. Slimme truc van moederbedrijf Heineken om op de alcoholvrije trend in te spelen, maar je kiest beter voor één van deze lekkere alcoholvrije biertjes.

Lidl/Crownfield 7 Granen Ontbijt

Dit product is genomineerd op basis van de misleidende verpakking. 7 Granen ontbijt bevat 7 granen, dat klopt. Maar het bestaat voor 88% uit volkoren tarwegraan, van de andere zes granen zit er telkens maar 2% in. En dat terwijl alle zeven granen op de verpakking even groot in beeld worden gebracht: dat mag niet.

Danio Romige Kwark Pistachesmaak van Danone

Je raadt het misschien al: deze kwark bevat geen milligram verse pistachenoten, wel staan er twee enorme pisatchenoten op de verpakking. De smaak komt van een natuurlijk aroma waarvan Danio niet wil zeggen wat de basis daarvan is.


Welke van deze producten vind jij het meest misleidend en verdient het Gouden Windei? Stemmen kan hier.

Volg Men's Health ook op Facebook en Instagram.