Molybdeen: een belangrijk spoorelement dat soms over het hoofd wordt gezien

De kans is groot dat je nog nooit van molybdeen hebt gehoord. Dit is niet zo gek, want over dit spoorelement wordt nog niet veel gesproken. Desalniettemin is molybdeen belangrijk voor diverse lichaamsprocessen.

© Getty Images

Molybdeen

Molybdeen: grote kans dat er bij het lezen van deze term geen belletje gaat rinkelen. Molybdeen behoort tot de groep spoorelementen en dit betekent dat je lichaam hier maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft. Ondanks dat molybdeen minder bekend is, speelt het wel een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen.

Wat doet molybdeen met je lichaam?

Als je nog nooit hebt gehoord van molybdeen, wil je vast weten wat het precies in je lichaam doet. Belangrijk om te weten is dat molybdeen onderdeel uitmaakt van verschillende enzymen. Deze enzymen spelen een rol bij de stofwisseling van onder andere zwavelhoudende aminozuren en purines. Molybdeen zorgt er als het ware voor dat aandoeningen die samenhangen met een verstoorde stofwisseling voorkomen of behandeld kunnen worden. Door de aanwezigheid van molybdeen worden sulfieten afgebroken. Sulfieten kunnen zich door voeding en conserveringsmiddelen ophopen in het lichaam. Hierdoor kunnen vervolgens allergische reacties, zoals diarree en huidproblemen, ontstaan.

Waar komt molybdeen vandaan?

Molybdeen bevindt zich in de grond en baant zich vervolgens een weg in planten en dieren, die deze planten weer eten. Jij krijgt dit spoorelement vervolgens binnen door deze planten en dierlijke producten te consumeren.

Waar zit veel molybdeen in?

Onder andere bonen, granen, organisch vlees (lever) en linzen bevatten veel molybdeen. Er zijn ook nog andere groentesoorten en dierlijke producten die molybdeen bevatten, maar de hoeveelheid ligt hier lager. Vergeet niet dat molybdeen een spoorelement is en dat je er daarom maar weinig van nodig hebt. Een tekort loop je niet snel op.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De precieze hoeveelheid molybdeen die je binnen moet krijgen is niet helemaal duidelijk. Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Door de Gezondheidsraad is wel een adequate inname bepaald. Vanaf 18 jaar hebben zowel mannen als vrouwen ongeveer 65 microgram molybdeen nodig. Je zult niet snel te veel binnenkrijgen, maar de Europese Voedselveiligheid Autoriteit heeft een aanvaardbare bovengrens van 600 microgram vastgesteld.

Hoe wordt molybdeen gemaakt?

Nadat je hebt gegeten, wordt molybdeen vanuit je darmkanaal naar je bloedbaan getransporteerd. Een deel van het spoorelement wordt opgeslagen in je lever en nieren. Het grootste deel wordt echter omgezet in een molybdeen cofactor. Een cofactor is een niet-proteïne die nodig is voor de biologische activiteit van een proteïne. Deze proteïnen zijn enzymen. Uiteindelijk dient molybdeen als cofactor die bepaalde chemische reacties in het lichaam in gang zet. Eerder gaven we al aan dat molybdeen hierdoor je stofwisseling positief beïnvloedt en de kans op bepaalde aandoeningen verkleint. Molybdeen is bij veel mensen niet 'on top of mind' maar is zonder twijfel onmisbaar voor een gezond lichaam.

Geef je gezondheid een duwtje in de rug met deze supplementen >>

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?