Bètacaroteen: dit wil je weten over de voorloper van vitamine A

We vertellen je welke voeding betacaroteen bevat en welke gezondheidsvoordelen het oplevert.

© Getty Images

bètacaroteen

Een term die je waarschijnlijk niet vaak hebt gehoord is bètacaroteen. Een natuurlijk kleurpigment waaraan onder andere oranje groenten en bepaalde fruitsoorten hun kleur te danken hebben. Bètacaroteen behoort tot de carotenoïden. Dit betekent dat deze stoffen gedeeltelijk door je lichaam in vitamine A worden omgezet, maar er zijn nog meer gezondheidseffecten.

Wat doet bètacaroteen met je lichaam?

Bètacaroteen zit dus in bepaalde groenten en fruit en een deel hiervan wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Daarnaast is bètacorateen een belangrijke antioxidant dat je immuunsysteem activeert. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen worden tegengewerkt en oxidatieve stress vermindert. Dat is nog niet alles, want bètacaroteen zou er ook voor kunnen zorgen dat je cognitieve vermogen verbetert.

In een wetenschappelijk onderzoek werd bewijs gevonden voor de positieve lange termijn effecten van bètacaroteen op het cognitieve vermogen. Hier ging het om positieve effecten na 18 jaar. Meer onderzoek is nodig om de resultaten te kunnen bevestigen. Overige positieve gezondheidseffecten van bètacaroteen zouden zijn: goede longgezondheid en gezonde ogen en huid. Mogelijk zouden antioxidanten ook de kans op hartziekten verkleinen.

Waar zit veel bètacaroteen in?

Bètacaroteen vind je vooral in groenten en fruit met een gele, rode en oranje kleur. Sommige groene bladgroenten bevatten ook bètacaroteen. Voorbeelden van deze groente- en fruitsoorten zijn: spinazie, zoete aardappel, wortels, broccoli, abrikozen, gele en rode peper, flespompoen en meloen. Aangeraden wordt om bètacaroteen vooral door middel van voeding binnen te krijgen. Hoge doseringen, bijvoorbeeld door het slikken van supplementen, kunnen mogelijk een averechts effect veroorzaken.

Is bètacaroteen schadelijk?

Bètacaroteen is over het algemeen gezond. Door FSA (Eurepean Food Safety Authority) is er wel een bovengrens voor de inname van supplementen gesteld. Er wordt aangeraden om niet meer dan 15 mg bètacaroteen per dag in te nemen. Er wordt wel eens gezegd dat het innemen van te hoge doseringen antioxidanten, waaronder bètacaroteen, negatieve en zelfs schadelijke gevolgen kan hebben. De meeste mensen halen voldoende antioxidanten uit voeding en hoeven dus niet te suppleren.

Is bètacaroteen hetzelfde als vitamine A?

In dierlijke producten zit retinol of retinylesters, een vorm van vitamine A. Bètacaroteen behoort tot de carotenoïden, die je vindt in fruit en groente. Je kunt bètacaroteen dus zien als de voorloper van vitamine A. Enzymen in je spijsverteringskanaal zetten bètacaroteen vervolgens voor een deel om in vitamine A.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?