Waarom een warming-up zorgt voor een betere training
Nieuw onderzoek toont waarom je een warming-up nooit meer wil overslaan.
© Getty Images

Er zijn mensen die een warming-up erg serieus nemen en er is ook een groep die deze oefeningen liever overslaat en direct met het 'echte werk' begint. Behoor jij tot de laatste groep? Lees dan onderstaande even aandachtig door. Trainse!
Het effect van temperatuur
Vaak schiet een degelijke warming-up er bij in. Zonde, want een warming-up leidt tot betere sportprestaties en uiteindelijk ook tot minder pijntjes en blessures. De positieve gevolgen van een warming-up hebben vooral te maken het effect van temperatuur/warmte op je lichaam. Je skeletspieren trekken samen zodra zij een seintje krijgen vanuit het zenuwstelsel. Het effect van temperatuur op je hartspier en skeletspieren verschilt, aldus de wetenschap. Hierbij zijn je skeletspieren veel gevoeliger voor temperatuur dan je hartspier. Je hart moet namelijk, onder alle weersomstandigheden, regelmatig blijven kloppen.
Spiereiwitten
In de studie werd ontdekt dat sommige spiereiwitten fungeren als een soort sensor voor temperatuur. Doordat je spieren gevoelig zijn voor temperatuur vindt er bij een kleine temperatuursverhoging of lichte oefening al een spiersamentrekking plaats. Dit betekent ook dat tijdens een rustfase je spieren energie kunnen opslaan, die op een ander tijdstip weer gebruikt kan worden. Dit kan het moment zijn waarop je naar de gym gaat om te trainen. Je skeletspieren zijn gevoelig zijn voor warmte. Je sportprestaties verbeteren hierdoor ook en de kans op blessures wordt kleiner. Je hebt niet altijd zin in een warming-up en soms heb je de neiging om 'm maar te skippen. Toch zul je merken dat je er tijdens en na je training de vruchten van plukt.
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?