Kun je een paniekaanval krijgen door stress?

En zo voorkom je een paniekaanval door stress.

© Getty Images

Paniekaanvallen door stress

Heb jij ooit een paniekaanval gehad? Dan herken je het gevoel van een hart dat tekeergaat, een op hol geslagen ademhaling en een overheersend gevoel van angst. Kan stress te maken hebben met een paniekaanval? Nienke Vulink, Psychiater aan het AMC, vertelt je alles over paniekaanvallen door stress.

Hoe voelt een paniekaanval?

Psychiater Vulink vertelt dat een paniekaanval de meest heftige en ernstige beleving van angst is. Een paniekaanval door stress kan de volgende symptomen hebben: hartkloppingen, zweten, trillen, tintelingen of pijn op de borst. 'Het zijn hele heftige lichamelijke klachten en mensen hebben vaak het idee dat ze gaan overlijden of helemaal doordraaien. Het is afschuwelijk om mee te maken', aldus Vulink.

Kun je een paniekaanval krijgen door stress?

Een paniekaanval kan – maar hoeft niet altijd – een uiting van een onderliggende psychiatrische stoornis zijn. Stress hoeft geen reden te zijn voor het uitlokken van een paniekaanval, maar als je gevoelig bent voor paniekaanvallen, kan stress wel een provocerende rol spelen. ‘In de praktijk zien we dat angst- en dwangstoornissen verergeren op het moment dat mensen stress ervaren,’ vertelt Vulink.

Hyperventilatie door stress

Bij een paniekaanval door stress kun je ook last hebben van hyperventilatie, omdat je ademhaling versnelt. Maar hyperventilatie hoeft niet direct te resulteren in een volledige paniekaanval, je kunt ook hyperventilatie door alleen stress krijgen, zegt Vulink.

Zo voorkom je een paniekaanval door stress

Het is het best om het probleem bij de kern aan te pakken. Het is belangrijk om je stress te verminderen. De eerste stap daarbij is om professionele hulp in te schakelen die je kan helpen bij je mentale klachten. In de tussentijd kun je natuurlijk altijd wat ontspanningsoefeningen proberen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?