Drie redenen waarom extreem bulken niet goed voor je is

Maar ook hoe je het dan wél moet doen.

© Getty Images - bogdankosanovic

extreem bulken

Vorige week schreven we over het bizar grote lijf dat Zac Efron bereikte voor zijn rol in de film The Iron Claw. Een knap staaltje discipline, hard trainen en streng diëten. Maar of het een lijf is wat jij ook na moet streven, daar kun je een vraagteken bij zetten. De fitnessexperts van Set for Set geven je drie redenen waarom je lijf tot zulke limieten pushen waarschijnlijk niet goed voor je is.

Drie redenen waarom extreem bulken niet goed voor je is

1. Extreem bulken kan zonder goede kennis of professionele hulp schadelijk zijn

Bulken, het optimaliseren van spiergroei door in een calorieoverschot te eten, is op zich niet schadelijk. Maar wanneer je het doet om een Efron-esque fysiek te bereiken zal je een stuk verder moeten gaan dan een normale bulk. Iets wat je niet moet doen zonder professionele (medische) begeleiding. Je lichaam dusdanig onder druk zetten kan namelijk tot negatieve gevolgen leiden. Zo vertellen de experts van Set for Set dat verkeerd bulken kan leiden tot onder andere enorme ongewenste vettoename, te hoog cholesterol, verstoorde bloedsuikerspiegel, diabetes en een verstoorde hormoonhuishouding.

We willen onderstrepen dat bulken, zolang het correct gebeurt, hartstikke veilig is. Wil jij bulken en kun je daar wel wat tips bij gebruiken? Haal nu de cursus Bulken de Basis in huis. Deze online cursus staat vol met wetenschappelijk onderbouwde tips om veilig en duurzaam te bulken zodat jij geen risico loopt op een van de bovenstaande negatieve effecten.

2. Extreme bulkdoelen kunnen tot psychische problemen leiden

Het allerbelangrijkste, nog boven je fysieke doelen, is het behouden van je mentale gezondheid. Voor een fysiek als dat van Zac is jarenlange toewijding nodig die grenst aan óf overslaat in een obsessie. Dat hoeft op zich niet schadelijk te zijn, maar obsessief gedrag blijft zelden gezond en kan in het slechtste geval zelfs leiden tot eetstoornissen zoals bigorexia. Zo onthulde Efron dat hij voor zijn rol in Baywatch door een negatieve mindset door een diep dal ging. Onze tip: houd plezier als belangrijkste drijfveer en denk niet te veel aan het eindresultaat, dan groeit daar vanzelf het lijf bij dat je voor ogen hebt. Realiseer je daarnaast dat niet alle Hollywood-lijven alleen met "goede genen en hard trainen" tot stand zijn gekomen...

3. Spiermassa behouden na extreem bulken is enorm lastig

Tijdens het bulken maximaliseer je spiergroei, wat er vaak voor zorgt dat je ook aankomt in vetmassa. Extreem bulken zal leiden tot extreme toename in spiermassa, maar zonder begeleiding dus ook tot extreme toenames in vetmassa. Hoe meer vetmassa, hoe langer (of extremer) je weer moet cutten, wat weer het risico vergroot op het verliezen van je spiermassa. Begrijp je het al? Extreem gedrag leidt tot een risico op extreem jojo'en. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de blessurerisico's die extreem bulken met zich meebrengen. Je pezen hebben bijvoorbeeld veel langer nodig om te wennen aan zware gewichten dan je spieren. Kom jij ineens extreem veel aan in spiermassa, dan verhoog je het risico op blessures enorm. En als jij geblesseerd raakt, zorgt dat er weer voor dat je waarschijnlijk veel spiermassa verliest.

Conclusie

Wat zijn nu de belangrijkste lessen die je uit deze waarschuwing van de Set for Set-experts kun halen? Wat ons betreft dat de beste manier om in spiermassa aan te komen en deze te behouden, het kiezen van een langzaam en duurzaam pad is. Zo minimaliseer je de risico's op een extreem jojo effect, blijft het langer leuk en zorg je dat ook je mentale gezondheid in orde blijft. Benieuwd hoe je dat doet?

Krijg nu voor altijd toegang tot de Men's Health-cursus Bulken de Basis voor slechts €29,99

Meer van Men's Health? Volg ons op Facebook en Instagram.