Handig: door déze simpele truc kookt je pan nooit meer over

Het kan de beste gebeuren. Je bent lekker aan het kokerellen en net als je heel even niet oplet, kookt je pan over. Door deze simpele truc kun je dit voorkomen.

© Getty Images

pan overkoken truc

Of je nu wel of geen kookkwaliteiten à la Gordon Ramsay bezit, het overkomt iedereen weleens: je pan kookt over. Geen ramp natuurlijk, maar wel zo prettig als je het kunt voorkomen. Dat kan dus en het trucje dat je gaat gebruiken is ook nog eens hartstikke simpel. Een ware lifehack dus.

Olijfolie in de pan

Wat je kunt doen om overkoken te voorkomen, is je pan van te voren insmeren met olie of bakspray. Je brengt dit aan tot boven het water. Dit simpele trucje zorgt er namelijk voor dat de waterbubbels zich niet hechten aan je pan. Het gevolg hiervan is dat de bubbels niet omhoogkomen en je pan niet zal overkoken.

Houten pollepel

Een ander simpel trucje om te voorkomen dat je pan overkookt, is een houten pollepel dwars over je pan leggen. De bubbels zullen op deze manier kapotslaan tegen de pollepel. Dit komt omdat de bubbels uit stoom bestaan en vaak ligt de temperatuur hiervan rond de 100°C. Zodra de bubbels in contact komen met een voorwerp met een lagere temperatuur, condenseren (van gas naar vloeistof gaan) de bellen en worden weer vloeibaar. Dit gebeurt dus ook op het moment dat er een koude pollepel op de pan wordt gelegd. Dit trucje werkt dus niet als je een warme pollepel gebruikt.

Dankzij deze tips kook je vanaf nu zonder stress je pasta en rijst.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?