Kan duizeligheid worden veroorzaakt door stress?
Kan te veel stress resulteren in duizeligheid? In dit artikel lees je wat te doen bij duizelig zijn door stress.
© Getty Images

Inmiddels weten we wel dat (langdurige) stress veel lichamelijk klachten kan veroorzaken. Door een te hoog cortisol (het stresshormoon) worden veel processen in je lichaam verstoord, wat bijvoorbeeld misselijkheid of hoofdpijn kan veroorzaken, maar het kan óók resulteren in duizelig zijn door stress. In dit artikel lees je wat te doen bij duizeligheid door stress.
Wat te doen bij duizeligheid door stress?
Het is volgens psycholoog Lotte Sloothaak allereerst belangrijk dat je het vermogen creëert om prikkels vanuit binnenuit het lichaam waar te nemen. 'Dit wordt ook wel interoceptie genoemd.' Daarnaast is het volgens haar van belang om jezelf gerust te stellen met bepaalde gedachten. 'Het is normaal dat mijn lichaam reageert op stress', of 'Dit is slechts een signaal vanuit mijn lichaam, ik heb het opgemerkt'. Sloothaak: 'Als de stress minder wordt, zal je duizeligheid ook minder worden.' Ten slotte is het belangrijk om zélf je lichaam te kalmeren en de stress te verminderen, door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen te doen.
Waarom word je duizelig door stress?
Maar hoe ontstaat duizeligheid door stress dan precies? Sloothaak legt ons uit dat duizeligheid door stress een veelvoorkomende klacht is. Daarbij is duizeligheid ook een signaal wat voorkomt bij een paniekaanval, wat getriggerd kan worden door stress. 'Stress heeft verband met angst, en daarbij ook met ons zenuwstelsel. Dit wordt bijvoorbeeld uitgelegd vanuit de Polyvagaaltheorie.'
Polyvagaaltheorie
De Polyvagaaltheorie is bedacht door Stephen W. Porges, het wordt ook wel ‘de wetenschap van veiligheid’ genoemd. De theorie is gebaseerd op de reacties van ons lichaam en zenuwstelsel wanneer we stress ervaren. De reacties op stress kunnen volgens de theorie vechten, vluchten of bevriezen zijn, en één van deze reacties wordt onbewust gekozen door ons lichaam in een stressvolle situatie. Als je erachter komt hoe jouw lichaam precies reageert tijdens stress, kan dit je helpen het probleem aan te pakken.
Trek aan de bel
Sloothaak benoemt dat je bij duizeligheid door stress (met een dokter of psycholoog) kunt onderzoeken of er aanpassingen moeten worden gedaan aan jouw functioneren. 'Mogelijk is er sprake van een disbalans, wat inhoudt dat er meer draaglast is dan wat je aankan vanuit jouw draagkracht.'