Kan keelpijn of keelspanning veroorzaakt worden door stress?
Misschien geen voor de hand liggende oorzaak, maar keelpijn door stress komt vaker voor dan je denkt.
© Getty Images

Bij keelpijn, keelspanning of slikproblemen denk je misschien snel aan een verkoudheid of een griepje. Maar wist jij dat keelpijn door stress vaker voorkomt dan je denkt? Spanning en emoties slaan namelijk niet alleen op je kaken en kiezen, het kan ook op je keel slaan. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen keelspanning of keelpijn door stress.
Wat te doen tegen brok in keel door stress?
Stress kan ervoor zorgen dat je onbewust de spieren in je hals en keel aanspant. Dit kan voelen als een brok in je keel. Als je regelmatig een brok in je keel voelt, raadt psycholoog Lotte Sloothaak van MetLotte het aan om bij je huisarts of een psycholoog aan te kloppen. 'Samen kunnen jullie onderzoeken of er wellicht iets gaande is op het gebied van emoties én de angst om een emotie te voelen.' Daarnaast raadt ze aan om het boek 'Omarm je emoties' door te lezen, wat je volgens haar kan helpen om je emoties te uiten.
Wat doen tegen keelspanning?
Sloothaak: 'De conflict- en personendriehoek van Malan omschrijft dat klachten zoals keelspanning veroorzaakt kunnen worden door een intern conflict. Bij deze driehoek wordt er gekeken naar afweer en de symptomen en het gedrag hierbij, naar angst door bijvoorbeeld schuld, schaamte of emotionele pijn, én naar activerende gevoelens, dus vormen van verdriet, woede of juist tederheid. Ook wordt er gekeken naar relaties om de persoon heen. Vervolgens wordt er 'Affect Fobie Therapie' toegepast. Deze therapie is vooral ontwikkeld om mensen te helpen die angst hebben om emoties te voelen', aldus Sloothaak.
Affect Fobie Therapie
Bij AFT-therapie wordt er aandacht besteed aan de innerlijke beleving, zoals een negatief zelfbeeld en gevoelens van verdriet, boosheid of plezier. Tijdens de behandelingen ga je samen onderzoeken wat bij jou het patroon is, waardoor jij op een bepaalde manier reageert. Vervolgens ga je dit patroon doorbreken. Ook ga je aan de slag met interpersoonlijke elementen, zoals sociale vermijding. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen en kom je meer in contact met je eigen gevoelens.
Kan stress slikproblemen veroorzaken?
Het antwoord op deze vraag zal geen verrassing meer zijn: ja,je kunt slikproblemen door stress krijgen. Stress zorgt er namelijk voor dat er spanning op de spieren rond je keel komt. Moeite met slikken door stress wordt ook wel psychogene dysfagie genoemd.
Naast een psycholoog kan ook logopedie of fysiotherapie helpen. Door ontspanningsoefeningen leer je de spieren in de hals en keel beter te ontspannen. Ga bij jezelf na wat voor jou de fijnste hulp zal zijn. Zo kun je trouwens zélf stress verminderen.